Foto: HVU/M.Sever

Obilježena 13. obljetnica Visoke dočasničke izobrazbe

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) „dr. Franjo Tuđman“ u srijedu, 14. listopada 2015. godine obilježena je 13. obljetnica osnivanja i ustrojavanja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI).

Na svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, dekan HVU-a brigadir Željko Akrap, prodekan za znanost i razvoj brigadir Slobodan Čurčija, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dominik Ban, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, vojni kapelan Zoran Vujičići i polaznici 14. naraštaja VDI-a.

Obilježavanje 13. obljetnice Visoke dočasničke izobrazbe započelo je misom zadušnicom za preminule polaznike VDI-a, stožernog narednika Sinišu Tolića i nadnarednika Ladislava Fenta.

Obilježavanje obljetnice je nastavljeno prigodnim obraćanjem brigadira Slobodana Ćurćije koji je istaknuo važnost postojanja VDI-a kojom se stvaraju dočasnici koji su sposobni odgovoriti na sve postavljene izazove i zadaće. Naglasio je kako je iznimno zadovoljan rezultatima koje ostvaruju polaznici VDI-a te što se na Visokoj dočasničkoj školi školuju i strani polaznici. 

Na završetku svečanosti brigadir Slobodan Čurčija zahvalio je djelatnicima Dočasničke škole i VDI-u na predanosti u radu i ostvarenim rezultatima te istaknuvši kako se nada da će i ubuduće izgrađivati, nadopunjavati i poboljšavati sustav izobrazbe dočasnika.

Kroz dvanaest godina školovanja Visoku dočasničku izobrazbu uspješno je završilo 199 polaznika, od čega su njih čak 34 bili polaznici stranih zemalja.