Polaznici Temeljne časničke izobrazbe HVU-a posjetili Ravnateljstvo civilne zaštite

U sklopu programa posjete polaznicima je prezentirana organizacija i mjerodavnosti civilne zaštite

Polaznici Temeljne časničke izobrazbe – rod veza Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, pod vodstvom nastavnika veze pukovnika Tomislava Kravaice, posjetili su u utorak, 23. ožujka 2021. godine sjedište Ravnateljstva civilne zaštite u Zagrebu. U sklopu programa posjete prezentirana im je organizacija i mjerodavnosti civilne zaštite koja funkcionira unutar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Goran Kovačević iz Ravnateljstva civilne zaštite je nakon uvodnog obraćanja prezentirao organizacijske, kadrovske i tehničko-tehnološke komponente sustava 112 te načine funkcioniranja na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a temeljenih na zakonodavstvu Republike Hrvatske i Europske unije.

Voditelj službe Kristijan Vuković prikazao je značajke operativnog rada i zadaće Operativnog centra civilne zaštite na državnoj i međunarodnoj razini. Težište izlaganja usmjereno je na Sustav 112 Republike Hrvatske s naglaskom na primijenjenim aplikativnim komunikacijsko-informacijskim rješenjima neophodnim za rad državnog Operativnog centra civilne zaštite, s razgranatom strukturom područnih ureda i županijskih centara na lokalnoj razini.

O složenoj strukturi Službe 112 i implementiranim tehničkim rješenjima koordinacije s drugim službama i tijelima državne uprave (policija, vojska, službe spašavanja, hitne medicinske službe i dr.) kojima se postiže visok stupanj mrežne pouzdanosti i redundancije, ažurnim bazama podataka temeljenim na geografskim informacijskim sustavima polaznike je upoznao voditelj odjela Marijo Vranaričić.

U završnom dijelu nastavne aktivnosti pukovnik Kravaica je istaknuo zadovoljstvo posjetom, istaknuvši njezinu korist za polaznike kroz upoznavanje s viđenim komunikacijskim sustavom kao primjerom vrlo dobro organizirane službe koja prati suvremena komunikacijsko-informacijska postignuća u Europi i svijetu.