Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović”

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” osiguran je prostor za rad Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za uklanjanje posljedica razornog potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, te su ustrojeni operativni timovi i namjenski organizirane snage.

Također, u prostorima vojarne se nalazi 300-tinjak pripadnika postrojbi Hrvatske vojske koji daju potporu u otklanjanju posljedica potresa.

Za praćenje situacije i prikupljanje podataka s terena uspostavljeno je Operativno središte Stožera civilne zaštite i Taktičko-operativno središte.

U Operativnom središtu rade predstavnici Hrvatske vojske, Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa i policije čime je osigurana koordinacija rada službi na terenu.

Taktičko-operativno središte uspostavljeno je na razini Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH.

U radu Stožera sudjeluje zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, koji operativno zapovijeda Namjenski organiziranim snagama Hrvatske vojske u skladu sa zahtjevima i po procjeni Stožera civilne zaštite.

Sve zadaće odrađuju se u najkraćem mogućem roku sa svom potrebnom tehnikom i ljudstvom i uz poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Dan nakon potresa u vojarni je bilo smješteno 380 osoba, a za sve je bila osigurana hrana i voda.

Pripadnici Hrvatske vojske evakuirali su i privremeno smjestili u vojarnu štićenike Doma za stare i nemoćne u Petrinji.

Također, u vojarni je bilo organizirano cijepljenje protiv bolesti COVID-19 pripadnika Hrvatske vojske i civila koje su proveli djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Uslijed snažnih potresa koji su krajem 2020. godine pogodili Sisačko-moslavačku županiju nastala su određena oštećenja i na pojedinim objektima u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Međutim, nastala oštećenja na objektima u petrinjskoj vojarni nisu uzrokovala prestanak koordiniranih aktivnosti Hrvatske vojske i ostalih članova Stožera civilne zaštite u vojarni koja je posljednjih tjedana bila i privremeni smještaj za civilne osobe.

Provode se i sanitetski prijevozi, dok su sanitetski timovi u 24-satnom dežurstvu u petrinjskoj vojarni. Svakodnevno se obavlja i veterinarsko-zdravstveni nadzor kuhinje i restorana, prostora za podjelu hrane te higijensko-epidemiološki nadzor.