Završio međunarodni tečaj za dočasnike najviših razina vođenja | Foto: HVU/ D. Volarić

Završio međunarodni tečaj za dočasnike najviših razina vođenja

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) svečanim uručenjem uvjerenja, završio je u petak 22. listopada 2021. četvrti međunarodni tečaj za dočasnike najviših razina vođenja (Command Senior Enlisted Leader Course – CSEL Course).

Uvjerenja o uspješnom završenom tečaju uručio je dekan HVU-a brigadir Andrija Kozina, a tečaj je održan u vremenu od 11. do 22. listopada 2021.

Četrnaest polaznika tečaja iz oružanih snaga Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, SAD-a i Slovenije, ocijenili su tečaj vrlo korisnim i zanimljivim, a posebno su izrazili zadovoljstvo organizacijom i prihvatom te predavačima koji su bili uključeni u tečaj.

Predavanja na tečaju održali su, između ostalih, prvi dočasnik NATO Zapovjedništva za operacije časnički namjesnik Siim Saliste, prvi dočasnik USEUCOM-a časnički namjesnik Phillip L. Easton, prvi dočasnik HQ MND-C časnički namjesnik Mario Mateljić, prvi dočasnici oružanih snaga Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, prvi dočasnici Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, prva dočasnica Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te drugi visoko pozicionirani dočasnici i časnici iz Hrvatske i Slovenije.

Direktor tečaja, prvi dočasnik Dočasničke škole “Damir Tomljanović-Gavran” časnički namjesnik Miroslav Raštegorac, izrazio je zadovoljstvo provedenim tečajem. Zahvalio je svim polaznicima i predavačima koji su sudjelovali u provedbi tečaja, a posebno je uputio riječi zahvale načelniku Glavnog stožera OS RH-a admiralu Robertu Hranju, zapovjedniku HVU-a general pukovniku Mati Pađenu i prvom dočasniku OS RH časničkom namjesniku Draženu Klanjecu što su prepoznali potrebe razvoja dočasnika i omogućili provedbu jednog ovakvog tečaja s vjerom da će se u narednom periodu, nastaviti s daljnjim provedbama tečajeva ovakvoga formata i sadržaja.

Tečaj je namijenjen dočasnicima na najvišim dočasničkom dužnostima. Iskusni predavači upoznali su polaznike tečaja s trenutnim zahtjevima i s izazovima koji im predstoje na najvišim dočasničkim dužnostima. Posebno važno je spomenuti aktivno sudjelovanje polaznika tečaja tijekom predavanja i vježbi te međusobnu razmjenu iskustava – svi polaznici tečaja su 20 i više godina vojnici.

Zajednički zaključak, polaznika i predavača, je da se ovakvim tečajevima podiže razina svjesnosti i osposobljenosti dočasnika kako bi mogli odgovoriti na eventualne tradicionalne i nepredvidive hibridne ugroze i kako bi bili sposobni u svakom trenutku, svojim znanjem i iskustvom, pomoći svom zapovjedniku i postrojbi, te razvijati mlađe kolege dočasnike prenoseći svoja iskustva.