Ministar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti. Vukovar je obranio Hrvatsku, vukovarski borci spasili su grad Osijek i istočnu Hrvatsku, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u petak 17. studenog 2023. u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod zavjetne kapelice “Put spasa” kod Kukuruznog puta – Puta spasa, a nastavljeno je paljenjem svijeća i molitvom ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru.

Vijenac je kod zavjetne kapelice na početku “Puta spasa” položila uime Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, zatim uime Vlade RH izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, te potom predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i HVIDRA-e.

Svijeće su kod spomen obilježja u krugu vukovarske bolnice, uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Anušića, položili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, te brojni drugi.

Ministar Anušić podsjetio je kako je Kukuruzni put bio koridor kojim su se obnavljale zalihe streljiva hrane i lijekova, izvlačili ranjenici i dovodile nove snage u Vukovar te istaknuo: “Vukovar je najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti. Vukovar je obranio Hrvatsku. Vukovar i vukovarski borci spasili su grad Osijek i istočnu Hrvatsku, dali su nam vremena i prostora da se naoružamo i organiziramo, da dobijemo saveznike u Europi i svijetu i na tome im neizmjerno hvala.

Bogdanovci stoje rame uz rame Vukovaru, oni su mali Vukovar i napravili su također nevjerojatnu stvar u Domovinskom ratu i ta poveznica kukuruznog puta sve dok nije prekinuta 19. listopada bila je žila kucavica i spas za te ljude”, istaknuo je ministar dodavši: “Vukovar nažalost nije izdržao i sutra smo u Koloni sjećanja kako bi se sjetili svih onih koji su dali živote za samostalnu i neovisnu Hrvatsku i s pijetetom, ponosom, poštovanjem i uvažavanjem se poklonili žrtvi Vukovara”.

“Tužni smo zbog tolike izgubljene mladosti u borbi za Vukovar, ali i ponosni na ono što je danas postao Vukovar. On danas za cijelu Hrvatsku znači pobjedu u Domovinskom ratu. Postao je mjesto okupljanja svih Hrvata iz cijele Hrvatske i svijeta, mjesto svjesnosti što je ovdje učinjeno za obranu Hrvatske. Vukovar ima svoju snagu, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, a naša je zadaća nastaviti stvarati takvu Hrvatsku kakvom su je oni koji su ’91. uzeli pušku da bi je branili, željeli vidjeti”, kazao je ministar Anušić.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, nastavlja se u subotu 18. studenog u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, odakle će sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će najviša državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja.

Ministar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu VukovaraMinistar Anušić u Vukovaru na obilježavanju 32. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara