Zastava HR

Ministar obrane čestitao Dan državnosti: Hrvatska je zauzela svoje mjesto u zajednici uspješnih

Rođenje demokratske hrvatske države, između ostalog, bio je preduvjet za stvaranje modernih i moćnih oružanih snaga, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u utorak 30. svibnja 2023. godine čestitku povodom obilježavanja Dana državnosti. Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

“Drage sugrađanke i sugrađani, Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu,

S osobitim ponosom uime Ministarstva obrane i svoje osobno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan je to kada je simbolično uskrsnula ideja o samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi, ali i dan kada je obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji svojom sudbinom kreće upravljati demokratskim putem.

Današnji datum podsjeća nas kako sve što smo do danas postigli, možemo zahvaliti jasnoj viziji hrvatskog političkog vodstva na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ali i požrtvovnosti hrvatskih branitelja koji su nam trajni podsjetnik na cijenu koju je Hrvatska platila za vlastitu državnost.

Omogućili su naši branitelji stasanje, rast i uspjeh hrvatske države, a rođenje demokratske države, između ostalog, bio je preduvjet i za stvaranje modernih i moćnih oružanih snaga kao jamca zaštite hrvatskog suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti.

Vođeni idejom slobode, naša Hrvatska u proteklih nekoliko desetljeća izborila se za svoje mjesto u zajednici uspješnih – postala je članica Sjevernoatlantskog saveza, a prije deset godina i članica Europske unije, zaokružujući tako one najznačajnije strateške ciljeve.

Upravo je Hrvatska vojska, sa svim svojim sposobnostima, naš konkretan doprinos i odgovor u nastojanjima da dodatno ojačamo i produbimo suradnju s našim partnerima i saveznicima.

Naš put nije završio ulaskom u euroatlantske integracije. Svakim danom, zahvaljujući odlučnosti ove Vlade, bilježimo pomake prema naprijed, jačajući svoj međunarodni položaj, ali i dokazujući svoju vjerodostojnost u provedbi obrambene politike i doprinosu obrani globalne sigurnosne arhitekture.

Uvjeren u snagu i odlučnost Hrvatske, nalazeći uzore u braniteljima iz Domovinskog rata, usmjereni smo prema boljoj budućnosti za svakog našeg građanina.

Čestitam vam još jednom Dan hrvatske državnosti!”.