Završetak Protupožarne sezone 2019.| Foto: HRZ / M. Karačić

Završetak Protupožarne sezone 2019.

Od 48 požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske, polovica od njih zabilježena je u Šibensko-kninskoj županiji

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, a vezano za klimatske značajke i vremenske prilike tijekom cijelog priobalja u srijedu, 25. rujna 2019. završena je ovogodišnja Protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Kasniji početak (17. lipnja) i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Ovogodišnju protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 101 dan, od 17. lipnja do 25. rujna 2019. obilježio je najveći požar koji je izbio na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika i u čijem su gašenju sudjelovale i zračne i kopnene snage Hrvatske vojske. Tako je u dva dana djelovanja zračnih snaga (27.-28. srpnja 2019.) izbačeno oko 260 vodenih bombi odnosno oko 1400 tona vode, pri čemu su ostvarena 32 sata naleta na požarištu, a u gašenju su sudjelovali Canadairi CL-415 i Airtractori AT-802. Ovo je ujedno i jedino požarište na kojem su bile angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Na požarištu Dubravice kod Skradina zračne protupožarne snage zabilježile su najveći broj bacanja vodenih bombi u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Tako je kroz tri dana djelovanja (8.-10 kolovoza 2019.) iz Canadaira i Airtractora ukupno izbačeno 390 vodenih bombi, odnosno oko 2000 tona vode na požarištu, što je više i od najvećeg požarišta Južna Dubrava. Prvog dana djelovanja na požarištu su bila angažirana četiri protupožarna aviona, a idućeg njih šest, dok je završnog dana u natapanju požarišta sudjelovao Airtractor AT-802. Tako veliki broj izbačenih vodenih bombi ostvaren je zbog blizine uzimanja vode, ali i zbog karaktera samog požarišta jer voda u gustoj borovoj šumi nije uspijevala prodrijeti do tla te se nije postizao učinak gašenja u odnosu na neka druga požarišta zbog čega je bilo potrebno najprije zaustaviti širenje, a kasnije nastaviti sa što intenzivnijim natapanjem jer se radilo o nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga.

Završetak Protupožarne sezone 2019.| Foto: HRZ / M. Karačić

Zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ujedno zapovjednik Zapovjednog-operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan ocijenio je ovogodišnju Protupožarnu sezonu iznimno uspješnom.
„Mogu istaknuti kako sam izrazito zadovoljan suradnjom svih sastavnica domovinske sigurnosti. Hrvatska vojska, vatrogasci, policajci, naši piloti i zrakoplovni tehničari još jednom su uložili sve svoje napore kako bi i ove godine očuvali sigurnost svih hrvatskih građana. Važno je napomenuti kako je i za vrijeme turističke sezone sigurnost očuvana na najvišoj razini“, rekao je general Tuškan i u ovoj prigodi zahvalio i svim građanima na suradnji tijekom ove protupožarne sezone.

„U ranom otkrivanju požara značajan doprinos imao je besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ za protupožarna izviđanja koji se prvi puta koristio za vrijeme Protupožarne sezone, zatim pjenila za gašenje koja su povećala učinkovitost gašenja i smanjila potrebnu količinu vode i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja je omogućila prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što je omogućilo brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren“, izjavio je general Tuškan poručivši kako sada slijedi raščamba ovogodišnje Protupožarne sezone i početak novog ciklusa planiranja i preme snaga za PP sezonu 20120.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Tomioslav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, a najvažnijim je ocijenio visoku učinkovitost djelovanja zračnih snaga na svim požarištima te iznimno dobru suradnju s vatrogascima, kao i svim sastavnicama koje su bile uključene u organizaciju i provedbu protupožarne sezone.
„Posebno bih izdvojio korisnost većeg broja protupožarnih izviđanja koja su rezultirala brzim izlaskom snaga na požarišta, a jedan dio su piloti uspjeli ugasiti preusmjeravanjem s izviđanja, naročito kroz mjesec rujan. Također, važna je i slika koju su naše posade koristeći aplikaciju Raptor slale u Operativno vatrogasno zapovjedništvo“, istaknuo je pukovnik Vacenovski te dodao kako se kroz cijelo vrijeme Protupožarne sezone odvijala i obuka novih snaga čime Protupožarna eskadrila jača ljudske potencijale u protupožarnoj zaštiti Hrvatske.

Završetak Protupožarne sezone 2019.| Foto: HRZ / M. Karačić

Sveukupno su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 25. rujna 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 48 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, osam u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 59 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage na tim zadaćama ostvarile oko 420 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

Također, kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone i to dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 44 puta.

Protupožarna eskadrila nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebitog broja posada i aviona kroz cijelu godinu, a do kraja listopada posade su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).