Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu “Ljeto 2013”

U vježbi “Ljeto 2013” koja je danas 13. svibnja 2013. održana u zadarskoj zračnoj luci prezentirana je spremnost snaga za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Gašenjem požara otvorenog prostora i spašavanjem iz vatrenog okruženja, zemaljske i zračne PP snage koje su sudjelovale u vježbi pokazale su profesionalnost, osposobljenost, pripremljenost i učinkovito djelovanje na požarištu. U sklopu vježbe provjereno je i koordinirano djelovanje snaga koje sudjeluju u protupožarnoj sezoni, zapovijedanje vatrogasnim snagama na terenu kao i združeno djelovanje snaga angažiranih na požarištu.

“Puno vam hvala na opasnom, časnom i važnom poslu koji radite za mali novac. Posao u kojem izlažete svoj život je slabo plaćen i trenutno ne možemo puno bolje. Čim budemo mogli prvi ste na redu.”, kazao je premijer Milanović sudionicima vježbe.  Pozvao ih je i da rade posao prema najvišim standardima struke te dodao kako upravo ta sigurnosna diplomacija i sigurnosna suradnja stvara od njih profesionalce čije će se znanje, iskustvo i umijeće možda moći i dobro ponuditi izvan granica naše zemlje.

Uz predsjednika Vlade vježbu su pratili i izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, zamjenik načelnika GS OSRH-a kontraadmiral Ante Urlić i drugi civilni i vojni dužnosnici.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić je istaknuo kako požara nažalost ima sve više, te se nužno neprekidno uvježbavati. “Mislim da smo i ovom vježbom pokazali kako različite snage, počevši od OSRH-a, snaga koje imamo u jedinicama lokalne i područne samouprave zaključno s nacionalnom razinom doista mogu skladno djelovati i odoljeti najvećim izazovima. Svi mi ovdje zajedno dajemo sigurnost, a svi vi koji radite na terenu tome dajete dodatnu vrijednost.”

Vježbu je uz suorganizatora Ministarstvo obrane, organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a u njoj su uz vatrogasne postrojbe sudjelovale i snage HRZ i PZO-a i to Canadairi, Air Tractori i transportni helikopter Mi8 čiji je angažman najčešće nezaobilazan u gašenju šumskih i požara otvorenih prostora.

Inače OSRH će u  PP sezoni 2013. sudjelovati sa 231 pripadnikom. U skladu s Operativnim planom (OPLAN) angažiranja OS RH u gašenju šumskih požara u ovogodišnjoj PP sezoni, PP NOS OSRH od 1. svibnja stavljen je pod operativni nadzor Zapovjedno operativnog središta GS OSRH-a.
Zadaće PP NOS OSRH su brojne i kreću se u rasponu od pružanja pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje, prevoženja i potpore gasiteljima, evakuacije i opskrbe ugroženog stanovništva, pa do potraga i spašavanja i druge.

Za PP sezonu 2013. godine u Divuljama će biti ustrojen Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara (dosadašnje Operativno vatrogasno zapovjedništvo -Divulje) u čijem će sastavu uz djelatnike DUZS-a biti i koordinator HRZ i PZO-a.