Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu “Ljeto 2013”

U vježbi “Ljeto 2013” koja je danas 13. svibnja 2013. održana u zadarskoj zračnoj luci prezentirana je spremnost snaga za ovogodišnju protupožarnu sezonu

Gašenjem požara otvorenog prostora i spašavanjem iz vatrenog okruženja, zemaljske i zračne PP snage koje su sudjelovale u vježbi pokazale su profesionalnost, osposobljenost, pripremljenost i učinkovito djelovanje na požarištu. U sklopu vježbe provjereno je i koordinirano djelovanje snaga koje sudjeluju u protupožarnoj sezoni, zapovijedanje vatrogasnim snagama na terenu kao i združeno djelovanje snaga angažiranih na požarištu.

“Puno vam hvala na opasnom, časnom i važnom poslu koji radite za mali novac. Posao u kojem izlažete svoj život je slabo plaćen i trenutno ne možemo puno bolje. Čim budemo mogli prvi ste na redu.”, kazao je premijer Milanović sudionicima vježbe.  Pozvao ih je i da rade posao prema najvišim standardima struke te dodao kako upravo ta sigurnosna diplomacija i sigurnosna suradnja stvara od njih profesionalce čije će se znanje, iskustvo i umijeće možda moći i dobro ponuditi izvan granica naše zemlje.

Uz predsjednika Vlade vježbu su pratili i izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, zamjenik načelnika GS OSRH-a kontraadmiral Ante Urlić i drugi civilni i vojni dužnosnici.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić je istaknuo kako požara nažalost ima sve više, te se nužno neprekidno uvježbavati. “Mislim da smo i ovom vježbom pokazali kako različite snage, počevši od OSRH-a, snaga koje imamo u jedinicama lokalne i područne samouprave zaključno s nacionalnom razinom doista mogu skladno djelovati i odoljeti najvećim izazovima. Svi mi ovdje zajedno dajemo sigurnost, a svi vi koji radite na terenu tome dajete dodatnu vrijednost.”

Vježbu je uz suorganizatora Ministarstvo obrane, organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a u njoj su uz vatrogasne postrojbe sudjelovale i snage HRZ i PZO-a i to Canadairi, Air Tractori i transportni helikopter Mi8 čiji je angažman najčešće nezaobilazan u gašenju šumskih i požara otvorenih prostora.

Inače OSRH će u  PP sezoni 2013. sudjelovati sa 231 pripadnikom. U skladu s Operativnim planom (OPLAN) angažiranja OS RH u gašenju šumskih požara u ovogodišnjoj PP sezoni, PP NOS OSRH od 1. svibnja stavljen je pod operativni nadzor Zapovjedno operativnog središta GS OSRH-a.
Zadaće PP NOS OSRH su brojne i kreću se u rasponu od pružanja pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje, prevoženja i potpore gasiteljima, evakuacije i opskrbe ugroženog stanovništva, pa do potraga i spašavanja i druge.

Za PP sezonu 2013. godine u Divuljama će biti ustrojen Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara (dosadašnje Operativno vatrogasno zapovjedništvo -Divulje) u čijem će sastavu uz djelatnike DUZS-a biti i koordinator HRZ i PZO-a.

Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'Vatrogasna vježba spremnosti za protupožarnu sezonu 'Ljeto 2013'