18. obljetnica stradanja Škabrnje

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice  i kod Središnjeg križa na mjesnom groblju, komemorativnim skupom i svetom misom danas je 18. studenoga obilježena 18. godišnjica stradanja Škabrnje i Dan sjećanja na Škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu.

Počast braniteljima i civilnim žrtvama Škabrnje, čiji su životi nasilno prekinuti u Domovinskom ratu, odala su brojna izaslanstva – izaslanstvo Predsjednika Republike, Hrvatskog Sabora, Vlade u kojem je bio i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, Zadarske županije i Grada Zadra, Općine Škabrnja, drugih županija te izaslanstva  udruga  proisteklih iz Domovinskog rata.
„Škabrnja će ostati zauvijek simbol hrvatskog otpora i žrtve“ kazao je izaslanik Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH-a kontraadmiral Zdenko Simičić. Istaknuo je i kako su žrtve Škabrnja svojim životima svjedočili Hrvatski nacionalni identitet, te da će „naša zahvalnost za njihovu žrtvu biti trajna“.
Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Josip Friščić zahvalio se svima koji su došli pokazati osjećaj pripadnosti i zahvalnost za žrtvu koju su stanovnici Škabrnje dali. Napomenuo je i kako se sada osamnaest godina poslije Škabrnja razvija, ljudi su se vratili, grade život svojih obitelji, i na taj način njeguju sjećanje na one koji su dali svoje živote. Izaslanik Predsjednice Vlade Božidar Kalmeta u osobno i u ime predsjednice Vlade Jadranke Kosor iskazao je duboko klanjanje žrtvama Škabrnje i njihovim obiteljima. Branitelji i civili ubijeni su u Škabrnji samo zato što su, kazao je Kalmeta, branili svoj dom. Istaknuo je i kako će Vlada i nadalje nastaviti pomagati Škabrnji na razvojnim projektima kako bi život u tom mjestu bio što bolji.
Tragedije prije osamnaest godina na komemorativnom skupu su se prisjetili i  načelnik Općine Škabrnja Luka Škara, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje iz 1991. Marko Miljanić, Ante Martinac, predstavnik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, te župan Zadarske županije, Stipe Zrilić.
Nakon svete mise koju je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, povorka Škabrnjana i svih drugih koji su se došli pokloniti žrtvama Škabrnje u mimohodu su se uputili prema mjesnom groblju. Nadbiskup Prenđa predvodio je molitvu kod Središnjeg križa na mjesnom groblju, a rodbina poginulih i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće.

 

[nggallery id=121]