Izaslanstvo MORH-a i OSRH položilo je cvijeće i zapalilo svijeće povodom 23. godišnjice smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera OSRH stožernog generala Zvonimira Červenka | Foto: MORH/ F. Klen

23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka

Izaslanstvo MORH-a i OS RH položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na grobu bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH stožernog generala Zvonimira Červenka

Povodom 23. godišnjice smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH stožernog generala Zvonimira Červenka, na njegovom grobu na Zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja u petak 16. veljače 2024. izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položilo je cvijeće i zapalilo svijeće.

U izaslanstvu je bio posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Krešo Tuškan i zamjenik zapovjednika Zapovjedno operativnog središta GS OS RH brigadir Robert Suntešić.

Stožerni general Zvonimir Červenko rođen je 13. studenoga 1926. u Prijepolju u Srbiji, a preminuo je 17. veljače 2001. u Zagrebu. Vojnu karijeru započeo je kao polaznik Dočasničke škole Ratne mornarice u Divuljama u Splitu. Vojno školovanje nastavlja na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu, gdje po završetku ostaje kao predavač do 1965. godine. Tijekom službe u Vojno-tehničkoj akademiji završava školu za časnike u Sjedinjenim Američkim Državama – Ordance School Aberdeen Maryland 1954. godine i u Republici Njemačkoj 1955. godine. Na dužnost načelnika tehničke službe postavljen je 1965. godine u Štabu Teritorijalne obrane Republike Hrvatske s koje je smijenjen 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća zbog zastupanja hrvatskih interesa. Tada je uhićen i kao potpukovnik JNA osuđen na godinu i pol kazne zatvora te je kažnjen oduzimanjem čina i gubitkom svih stečenih prava u JNA.

Nakon izdržavanja kazne počinje raditi kao inkasator, a poslije i kao povjerenik na Radio-televiziji Zagreb. Izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba 1990. godine te je imenovan za sekretara obrane Grada Zagreba. Do 1992. godine na toj dužnosti organizira i priprema obranu šireg područja grada, blokade i zauzimanje vojarni te ustrojava 14 zagrebačkih brigada Hrvatske vojske.

U srpnju 1995. imenovanjem na dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, kada neposredno priprema i zapovijeda svim postrojbama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama MUP-a u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”. Na toj dužnosti ostaje do kraja 1996. godine kada odlazi u mirovinu. U čin stožernog generala promaknut je 2000. godine.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Dobitnik je Povelje Grada Zagreba za sudjelovanje u organiziranju i zapovijedanju ukupnom obranom Grada i doprinos Domovinskom ratu.

23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka23. godišnjica smrti stožernog generala Zvonimira Červenka