25. obljetnice potpisivanja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja jedan je od najdugovječnijih i najuspješnijih mehanizama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

U ponedjeljak, 14. lipnja 2021. godine obilježit će se 25. obljetnica potpisivanja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, međunarodnog sporazuma kojim je u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma, regulirana kontrola naoružanja u cilju uspostavljanja i održavanja vojne ravnoteže, izgradnje povjerenja i sigurnosti na području zemalja: Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije.

Tim povodom, 14. lipnja 2021. godine održat će se u video formatu, svečana sjednica Subregionalne konzultativne komisije na kojoj će se visoki predstavnici uključenih zemalja, kao i međunarodne zajednice osvrnuti na proteklih četvrt stoljeća primjene ovog Sporazuma.

Isto tako, u organizaciji RACVIAC – Centra za sigurnosnu suradnju, 14. i 15. lipnja 2021., održat će se dvodnevni Simpozij o nadzoru naoružanja “Arms Control Symposium and Dayton Agreement – 25th Anniversary Celebration Event”, također u video formatu, na kojemu će brojni sudionici iz regije i izvan nje govoriti o ulozi Sporazuma u postkonfliktnom oporavku regije te suvremenim sigurnosnim izazovima u području nadzora naoružanja. Simpozij je primarno namijenjen članovima parlamentarnih odbora koji se bave pitanjima sigurnosti i obrane, a više informacija dostupno je na: https://www.racviac.org/
Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan 14. lipnja 1996. godine u Firenci, postao je jedan od ključnih mehanizama za očuvanje i promicanje sigurnosti i stabilnosti u regiji i jedan je od najuspješnijih elemenata Daytonskog mirovnog sporazuma.

Riječ je o jednom od najdugovječnijih i najuspješnijih mehanizama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

U 25 godina provedbe Sporazuma uništeno je ukupno 10.292 komada oružja, provedeno je 476 misija, 776 inspekcija i 129 inspekcija redukcije naoružanja, smanjen je broj objekata inspekcije i broj inspekcijskih kvota, te oko 1.300 asistenata i 140 gostiju promatrača iz 29 država članica OESS-a svojim je sudjelovanjem podržalo implementaciju Sporazuma.

Više informacija o važnosti ovog mehanizma nadzora naoružanja dostupno je na web stranici OESS-a.