Svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske | Foto: MORH/ J. Kopi

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

U nazočnosti najvišeg državnog i vojnog vrha na Trgu svetog Marka održana je svečanost povodom Dana državnosti

Ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad centra Zagreba točno u podne u subotu, 30. svibnja 2020. godine započela je svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić sa suradnicima, ministri u hrvatskoj Vladi, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki uzvanici te brojni okupljeni građani.

Ispaljivanje 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti | Foto: MORH/ F. Klen

Održana Velika smjena straže na Markovu trgu

Već tradicionalno, u nazočnosti najvišeg državnog i vojnog vrha na Trgu svetog Marka održana je Velika smjena straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta izvedena 30. svibnja 1991. godine i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. godine.

Naime, nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta tradicija vratila se na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote, blagdanima i praznicima, u periodu od 30. svibnja do 8. listopada. U ceremoniji Velike smjene straže sudjeluju tri časnika i 26 vojnika, a ceremoniju prate dva trubača i tri bubnjara.

Smjenu straže povodom Dana državnosti na Markovu trgu izvela je i Počasna satnija Kravat Pukovnije.

U ovoj prigodi, emitirana je i video poruka pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske koji su svim hrvatskim građanima čestitali Dan državnosti.

Plenković: Hvala svima koji su dali život za Hrvatsku u kakvoj danas živimo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako mu je drago što je današnji dan obilježen na dostojanstven način kako i priliči evociranju uspomena na 30. svibanj 1990. godine.

“Tada je ovdje konstituiran prvi višestranački demokratski sabor i taj dan bio je prekretnički za sve daljnje važne datume. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske i demokraciju, za Hrvatsku u kakvoj danas živimo”, rekao je Plenković.

“Svjesni smo da je među hrvatskim građanima, hrvatskom društvu potrebno zajedništvo živjeli oni u domovini ili diljem svijeta”, poručuje Plenković.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, Orkestar Hrvatske vojske te Radojka Šverko koja je izvela hrvatsku himnu.

Također, povodom Dana državnosti na sveučilišnoj livadi kraj fontana s početkom u 17 sati održat će se koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Ispaljivanje 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti | Foto: MORH/ F. Klen

30 počasnih plotuna na Medvedgradu

Kako je pojasnio zamjenik zapovjednika Topiničko-raketne bojne bojnik Josip Jolić prvi počasni plotun ispaljen je za Dan državnosti 30. svibnja 1995. godine, a tada, kao i danas oni nas podsjećaju da su temelj u naše Domovine ugrađeni životi, mnogi hrvatski sinovi i kćeri. “Nek je vječna slava i hvala svima onima koji su položili svoje živote da bismo mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj”, poručili su pripadnici Topiničko-raketne bojne s Medvedgrada čestitavši svim pripadnicima Hrvatske vojske i građanima Republike Hrvatske Dan državnosti.

 

Velika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadi

Flickr fotogalerija