Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovao je na sastanku Vojnog odbora NATO-a | Foto: NATO/IMS

Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a

Vojni odbor NATO-a sastao se u Bruxellesu 18. i 19. siječnja 2023., a uz države članice na njemu su sudjelovale Finska i Švedska.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovao je na sastanku Vojnog odbora NATO-a 18. i 19. siječnja 2023. godine u Bruxellesu.

Načelnici glavnih stožera raspravljali su o jačanju savezničkog postava obrane i odvraćanja, spremnosti snaga, jačanju sposobnosti te povezivanju NATO procesa obrambenog planiranja s nacionalnim obrambenim procesima planiranja.

Uz admirala Roba Bauera, predsjedavajućeg Vojnog odbora, na sastanku su sudjelovali i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije, general zbora Cavoli te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije general zbora Lavigne.

Za buduću izgradnju strukture snaga, operacije, aktivnosti, logistiku te zapovijedanje i nadzor ključni su planovi koji proizlaze iz koncepta odvraćanja i obrane (DDA – Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area). Vojni odbor je raspravljao o tim konceptima koji proizlaze iz Vojne strategije, te je upoznat sa stupnjem njihove implementacije. Sudionici sastanaka razgovarali su o načinu na koji višedomenske operacije, interoperabilnost i digitalna transformacija mogu pridonijeti vojnom odgovoru na potencijalne prijetnje. Očekuje se da će saveznički postav obraćanja i obrane, imajući u vidu raspon prijetnji i izazova kojima je NATO izložen, generirati novu strukturu snaga. Jačanje obrane Saveza moguće je uz investicije, podizanje industrijskih kapaciteta te transformacije NATO-a za digitalno doba. Tijekom sastanka razgovaralo se o logističkoj potpori, skladištenju naoružanja i streljiva te jačanju sposobnosti za kolektivnu obranu. Načelnici glavnih stožera razgovarali su i o savezničkim operacijama i aktivnostima.

„Promjena sigurnosnog okružja koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu izazvala je novu eru kolektivne obrane za koju je Savez spreman. Dokazali smo kako smo sposobni za brzi razmještaj kada i gdje je on potreban i nužan“, rekao je admiral Bauer u svojem obraćanju.

Uz admirala Hranja na sastanku su sudjelovali načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadna generalica Gordana Garašić, brigadir Emilio Turina, Vojno predstavništvo RH pri NATO i EU te satnik Tomislav Vučak.

Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-aAdmiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-aAdmiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-aAdmiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-aAdmiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-aAdmiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a