Foto: HRZ / M. Karačić

Airtractor HRZ-a natapa požarište kod Skradina

Na požarištu Dubravice-Kovilići u Šibensko-kninskoj županiji i danas je angažiran protupožarni avion iz sastava PP snaga Oružanih snaga RH

Jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u subotu, 10. kolovoza  2019. godine na požarište Dubravice-Kovilići kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji kako bi i danas natapao opožareno područje.

Riječ je o istom požarištu na kojem su u protekla dva dana zračne snage ostvarile oko 30 sati naleta i gdje je izbačeno oko 370 vodenih bombi odnosno oko 2000 tona vode. Prvoga dana požar su gasila četiri protupožarna aviona, dok je jučer u gašenje bilo uključeno šest protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan na Canadairu CL-415 pukovnik Tomislav Vacenovski koji je sudjelovao u jučerašnjoj akciji gašenja kazao je, kako je riječ o nepristupačnom terenu za zemaljske snage. „Uspjeli smo zaustaviti napredovanje požarišta, no iako je izbačeno dosta vodenih bombi, voda zbog guste šume ne uspijeva prodrijeti do tla te se ne postiže učinak gašenja kao što je slučaj na nekim drugim požarištima. Stoga je i danas na požarište upućen Airtractor radi natapanja i saniranja prostora kako se požarište ne bi opet aktiviralo“, iznio je pukovnik Vacenovski.

Na požarištu Dubravice-Kovilići u Šibensko-kninskoj županiji i danas je angažiran protupožarni avion iz sastava PP snaga Oružanih snaga RH | Foto: OVZ Divulje

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja)  do zaključno 9. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 24 požara (15 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 25 protupožarnih izviđanja avionima Airtractor AT-802. Zračne PP snage sveukupno su ostvarile oko 190 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6200 tona vode, a helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno je 14 vatrogasaca te 8 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 25 puta.

 

Na požarištu Dubravice-Kovilići u Šibensko-kninskoj županiji i danas je angažiran protupožarni avion iz sastava PP snaga Oružanih snaga RH | Foto: OVZ Divulje