Airtractor sudjelovao u gašenju požara kod Vodica | Foto: HRZ/ M. Karačić

Airtractor sudjelovao u gašenju požara kod Vodica

Airtractor koji se nalazio na protupožarnom izviđanju uključio se u akciju gašenja požara na području Male Mrdakovice kod Vodica

Jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koji se nalazio na protupožarnom izviđanju uključio se u subotu, 12. rujna 2020. u akciju gašenja požara na području Male Mrdakovice kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 11. rujna 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 44 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 18 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7400 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedeno je i 27 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 12 puta.