Airtractor uključen u gašenje požara kod Rogoznice | Foto: HRZ / M. Karačić

Airtractor uključen u gašenje požara kod Rogoznice

Airtractor koji se nalazio na protupožarnom izviđanju preusmjeren je na gašenje požara na području Sapina Doca kod Rogoznice

Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koji se nalazio na protupožarnom izviđanju uključio se u utorak, 15. rujna 2020. godine, u akciju gašenja požara na lokaciji Sapina Doca kod Rogoznice u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 14. rujna 2020. godine zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 47 požara (21 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 270 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7700 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedeno je i 30 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 13 puta.