Dva Airtractora sudjelovala su u akciji gašenja požara na području Primorski Dolac u Splitsko-dalmatinskoj županiji | Foto: HRZ/ M. Karačić

Airtractori gasili požar u Dalmatinskoj zagori

Dva Airtractora sudjelovala su u gašenju požara na lokaciji Primorski Dolac u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovala su u nedjelju, 23. kolovoza 2020. u akciji gašenja požara na području Primorski Dolac u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 35 požara (16 u Šibensko-kninskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 200 sati naleta pri čemu je izbačeno više od 6400 tona vode.

Uz gašenje požara provedena su i 22 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 11 puta.