Foto: HRZ / M. Karačić

Airtractori sudjelovali u gašenju požara kod Skradina

Dva Airtractora AT-802 sudjelovala su u gašenju požarišta Bićine-Škorići kod Skradina

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovala su u srijedu, 14. kolovoza 2019. godine u gašenju požarišta Bićine-Škorići kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno s 13. kolovozom 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 24 požara (15 u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6300 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 27 puta.