Veleposlanica SAD-a Rayes u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica-Barba' | Foto: HRM

Američka veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod Slunja

Potvrđeno je snažno savezništvo i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske, a istaknuta je i važnost zajedničkog djelovanja u kontekstu očuvanja mira i sigurnosti

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja u srijedu 6. ožujka 2023. godine veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes i predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske susreli su se s pripadnicima 173. brigade Kopnene vojske SAD-a, a povodom provođenja savezničke vojne vježbe s bojevim gađanjem.

Naime, Oružane snage Republike Hrvatske u spomenutoj vježbi pružaju potporu zemlje domaćina (Host Nation Support), a ovim posjetom još jednom je potvrđeno snažno savezništvo i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

Veleposlanica Rayes pritom je istaknula važnost daljnjeg zajedničkog djelovanja dviju država u kontekstu očuvanja mira i sigurnosti, odnosno daljnjem jačanju zajedničke suradnje na području zajedničkih obuka i vježbi.

Provedba ove vježbe na teritoriju Republike Hrvatske definirana je Odlukom Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2024. godini.

Veleposlanica SAD-a Rayes u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u utorak 5. ožujka 2024. zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić primio je u nastupni posjet američku veleposlanicu te se osvrnuo na projekte realizirane kroz bilateralnu vojnu suradnju tijekom dugogodišnjih prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

“Uz izvrsne bilateralne odnose, znatna je potpora našim snagama u području obrazovanja i obuke, zajedničkih vježbi, donacije i nabave ključne vojne opreme, u operacijama u inozemstvu, humanitarnim i razvojnim projektima te brojnim drugim aktivnostima”, naglasio je komodor Dojkić. U sklopu prezentacije misije i zadaća HRM-a govorilo se o razvoju sposobnosti i planovima modernizacije u kontekstu aktualnih globalnih i regionalnih izazova te o mogućnostima daljnje suradnje.

Program posjeta obuhvatio je i razgled broda raketne topovnjače RTOP-11 “Kralj Petar Krešimir IV.” te objekata za obuku protuminskih ronitelja.

Naime, obnovom i izgradnjom ove infrastrukture nastavljeno je aktivno podupiranje zajedničkih projekata kroz sufinanciranje iz HMAP-a (Humanitarian Mine Action Program) Vlade SAD-a, a u cilju ustrojavanja Međunarodnog središta za obuku protuminskih ronitelja.

Američka veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod SlunjaAmerička veleposlanica Rayes u HRM-u i na vojnom poligonu kod Slunja