Angažman Hrvatske vojske na Banovini

Hrvatska vojska aktivno sudjeluje u pomoći civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske, stoga je žurno uputila svoje namjenski organizirane snage u pomoć građanima i civilnim institucijama Grada Petrinje, Grada Siska te naseljima i selima na Banovini koja su pogođena snažnim potresom krajem 2020. godine.

Hrvatska vojska od prvoga trenutka na raspolaganje je stavila sve svoje sposobnosti kako bi se sve aktivnosti provodile što brže i učinkovitije u korist tamošnjih stanovnika te u koordinaciji s drugim institucijama.

Svakoga dana na terenu je angažirano oko 300 pripadnika Hrvatske vojske, a sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za uklanjanje posljedica razornog potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, taj broj se može povećati. Od trenutka kada je potres pogodio Banovinu na terenu je u rotaciji bilo angažirano više od 2300 pripadnika Hrvatske vojske.

U prva dva najkritičnija dana Hrvatska vojska stavila je na raspolaganje 1500 pripadnika.
Predstavnici Hrvatske vojske uključeni su u rad Operativnog središta Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa zajedno s predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa i policije. Operativno središte Stožera radi na praćenju situacije i prikupljanju potrebnih podataka s terena.

Hrvatska vojska prvih je dana bila angažirana na zadaćama uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima. Uz ljudstvo na terenu, stavila je na raspolaganje i materijalno-tehnička sredstva, kao što su cjelodnevni obroci, voda, kreveti, deke, šatori, vreće za spavanje, agregati i terenske kuhinje.

Također, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u provedbi njihovih zadaća. Nakon toga, nastavile su se aktivnosti na izviđanju potresom pogođenih područja, prijevozu, istovaru i postavljanju kontejnera, kamp kućica, šatora i poljskih kuhinja, geosondiranju nasipa, na podjeli hrane i pitke vode unesrećenima, popuni gorivom agregata za struju, transportu i podjeli humanitarne pomoći te pružanju psihološke pomoći unesrećenom stanovništvu.

U vojarni Hrvatske vojske bio je osiguran smještaj i prehrana za najugroženije stanovnike koji su ostali bez svojih domova.
Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se temeljem zahtjeva i u skladu s procjenama nadležnih civilnih institucija, a brzim i učinkovitim reakcijama dokazuju kako su na raspolaganju uvijek kada je to potrebno.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska i dalje su na raspolaganju, u okviru svojih mogućnosti, za pomoć stanovništvu i lokalnoj zajednici na području pogođenom potresom stoga Hrvatska vojska nastavlja sa svojim angažmanom.