Anušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska ima | Foto: MORH/ T. Brandt

Anušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska ima

Na svečanoj promociji diplome Sveučilišta u Zagrebu primilo je 107 polaznika diplomskih i prijediplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje

Svečana promocija 15. i 16. naraštaja kadeta diplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te 15., 16. i 17. naraštaja prijediplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje održana je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u petak 9. veljače 2024. godine.

Diplome Sveučilišta u Zagrebu primilo je 107 polaznika diplomskih i prijediplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, od čega je 28 žena te 11 stranih polaznika i to devet polaznika iz Bosne i Hercegovine, jedan polaznik iz Crne Gore te jedan polaznik s Kosova.

Vojne prijediplomske studije završio je 71 kadet, od čega je 17 kadetkinja. Prijediplomski studij Vojnog inženjerstva završilo je 27 kadeta, a 44 kadeta završila su prijediplomski studij Vojnog vođenja i upravljanja.

Svečanoj promociji nazočio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH ministar obrane Ivan Anušić koji je kadetima i njihovim obiteljima čestitao na promociji te zahvalio na trudu i odabiru da postanu pripadnici Hrvatske vojske.

“Vi ste najbolje što država Hrvatska ima”, istaknuo je rekavši kako su Hrvatska vojska, hrvatske kadetkinje i kadeti, koji će u budućnosti voditi Oružane snage, isto kao i ljudi koji danas vode Oružane snage RH, razlog zašto hrvatski narod uvijek ima najviše povjerenja upravo u Hrvatsku vojsku. “Vi imate tu čast i nosite ju ponosno dalje kroz život, kroz vaše školovanje i kroz sve ono što ćete raditi na korist vaše obitelji, vaše države, vašeg naroda i sviju nas”, rekao je.

Isto tako, ministar je poručio kadetima kako moraju znati i biti ponosni na činjenicu da su oni nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske: “Vi ste nasljednici svakog poginulog heroja i svakog preživjelog branitelja koji je svojom hrabrošću, smjelošću i ljubavlju prema domovini izborio neovisnu, slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Vi nosite istu odoru kao što su nosili oni, vi nosite isto znakovlje kao što su nosili oni. Na vas gledamo kao na nekoga koji nosi taj plamen koji je zapaljen 1990. godine dalje u budućnost Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Ministar je na kraju u kontekstu specifičnosti vojničkog poziva rekao: “Ovo je poziv, a ne posao. Vi ste taj poziv osjetili i zato ste danas ovdje. Budite domovini vjerni i neka vas na putu koji je pred vama čuva i pazi dragi Bog”, poručio je ministar kadetima.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj čestitao je kadetima na postignuću i akademskom priznanju kazavši kako im ova diploma treba biti poticaj za daljnje uspjehe i napredovanje u Hrvatskoj vojsci. “Kako bi bili spremni suočiti se sa sigurnosnim i drugim izazovima, potrebno je primijeniti nove doktrine i taktike, trebate biti osposobljeni, obučeni i kontinuirano proučavati vojnu znanost i umijeće”, istaknuo je admiral Hranj te je zahvalio akademskoj zajednici na doprinosu u uspostavi vojnostudijskih programa za potrebe Hrvatske vojske i Sveučilišta za obranu i sigurnost.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar zahvalio je profesorima i predavačima koji su kadete vodili kroz studijske godine, kao i obiteljima i prijateljima koji su ih podržavali na njihovom putu. “Ovo je poseban trenutak koji označava kraj vašeg akademskog putovanja i početak novih izazova i prilika. Ova akademska titula samo je početak vašeg putovanja prema ostvarenju vaših ciljeva i doprinosu Oružanim snagama RH i obrani domovine. Ovo je vaš trenutak slavlja i ponosa”, poručio je general kadetima.

“Ulaganje u znanost je investicija za budućnost koja će nam se višestruko vratiti, zato danas s posebnom radošću slavimo postignuća naših prijediplomskih i diplomskih studenata i vojnika te odajemo priznanje njihovom marljivom radu i predanost”, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić istaknuvši kako su kadeti svojom marljivošću i ustrajnošću pokazali da su sposobni obnašati časničke dužnosti.

Podsjetimo, sveučilišni studiji Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu, a prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka posao u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Studij Vojnog inženjerstva primarno je usmjeren na tehničko područje, a studij Vojnog vođenja i upravljanja primarno je usmjeren na društveno područje. Oba sveučilišna prijediplomska studija traju osam semestra ili četiri godine. Završetkom ovih studija stječe se akademski naziv prvostupnika izabranog studijskog programa i prvi časnički čin poručnika.

Anušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska imaAnušić na promociji kadeta HV: Vi ste najbolje što država Hrvatska ima