Anušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godine | Foto: MORH/ F. Klen

Anušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godine

Jedan od mojih prioriteta bio je završiti agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova što je u ovih nekoliko mjeseci moga mandata i učinjeno, poručuje ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid sa suradnicima posjetili su danas, 10. travnja 2024. u Splitu tvrtku Brodosplit d.d. te zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”.

Ministar Anušić i general Kundid sastali su se u Brodosplitu s predsjednikom Uprave, Tomislavom Debeljakom koji je izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH upoznao s aktualnim stanjem projekta izgradnje prvog od ukupno četiri obalna ophodna broda u seriji, čiji završetak je planiran do kraja 2024. godine.

Ministar Anušić nakon obilaska broda u izgradnji podsjetio je kako nakon 14 godina od potpisivanja ugovora i neisporuke obalnih ophodnih brodova Ministarstvo obrane konačno je postiglo dogovor s Brodosplitom.

“Nakon obilaska radova mogu reći kako smo zadovoljni dinamikom kojom se brod izgrađuje, a sve kako bi on na kraju bio spreman za obavljanje svojih zadaća u Hrvatskoj ratnoj mornarici”, rekao je ministar te podsjetio kako je izgradnja ovog broda obuhvaćena aneksom ugovora koji je potpisan s predsjednikom Uprave Debeljakom.

Ministar je kazao kako očekuje uspješan nastavak izgradnje preostala četiri obalna ophodna broda za potrebe Obalne straže RH odnosno Hrvatske ratne mornarice.

“Jedan od mojih najvažnijih prioriteta bio je završiti dugogodišnju agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova što je u ovih nekoliko mjeseci moga mandata na mjestu ministra obrane i učinjeno, to mi je uistinu bila jako važna stvar”, zaključio je.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, u ime Ministarstva obrane, i Tomislav Debeljak, u ime graditelja – Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o., potpisali su 14. ožujka 2024. Ugovor o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Rok isporuke za prvi brod serije (NOV 541) je devet mjeseci od dana potpisa ugovora, odnosno do kraja 2024. godine. Ugovorne strane usuglasile su se da se ukupna vrijednost osnovnog ugovora ne mijenja ovim dodatkom. Troškovi za završetak prvog broda serije (NOV 541), uključujući i troškove za vezanu opremu, iznose 5.675.614,59 eura s PDV-om.

Ministar Anušić u HRM-u

Tijekom boravka u Splitu, ministar Anušić sa suradnicima iz Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH sastao se u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Damirom Dojkićem.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim projektima i aktivnostima Hrvatske ratne mornarice pri čemu je u kontekstu projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova ministar Anušić istaknuo kako je opremanje Hrvatske ratne mornarice od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

“Vlada Republike Hrvatske započela je povijesne projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske, uključujući i završetak projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu”, rekao je ministar.

Komodor Dojkić zahvalio je ministru na dolasku te Ministarstvu obrane i Vladi RH na potpori u realizaciji projekata modernizacije Hrvatske ratne mornarice.

Anušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godineAnušić: Obalni ophodni brod bio je moj prioritet, prvi ćemo imati do kraja ove godine