Ministar Banožić sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre | Foto: MORH/ J. Kopi

Banožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre

Ministar Banožić sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Trpinjskoj cesti u Vukovaru

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu 16. listopada 2021. godine na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru.

Uz članove obitelji generala Zadre i predstavnike braniteljskih udruga, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednika Republike, načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Živanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković.

Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na grobu generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla, a misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. U znak sjećanja na herojstvo generala Zadre, u Vukovaru je održan i prigodan program “Heroj Trpinjske ceste”.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je obitelji Zadro na doprinosu koji je general-bojnik Blago Zadro dao tijekom formiranja obrane uslijed velikosprske agresije na grad Vukovar. “U najavi velikosprske agresije Blago Zadro uključuje se kao čovjek s autoritetom i poziva ljude da se uključe u stvaranje perspektivne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, nije imao prigodu u miru graditi perspektivu, već dobiva novu ulogu, ulogu formiranja obrane svoga Vukovara”, rekao je ministar Medved podsjetivši na Zadrinu hrabrost i odlučnost. Istaknuo je i doprinos prvog zapovjednika Vojne policije pukovnika Alfreda Hilla i Zvonka Mlinarića te svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodu.

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako ispunjeni poštovanjem, tugom, ali prije svega ponosom obilježavamo tridesetu obljetnicu junačke pogibije general-bojnika Blage Zadre, simbola junačke obrane Vukovara. “Blago Zadro bio je jedan od junaka Trpinjske ceste, jedan iz redova nepokolebljivih branitelja grada na Dunavu koji je voljenom gradu i suborcima, stavom, karizmom i hrabrošću davao nadu i snažio vjeru u uspjeh”, rekao je ministar.

“Trideset godina od Zadrine pogibije, njegov primjer još je jači poticaj svima nama da nikada ne odustanemo od borbe za bolju, uspješniju, ponosnu Hrvatsku i da nikada ne prestanemo pridonositi dobru!”, poručio je ministar Banožić.

U sklopu prigodnog programa, najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” bojniku Goranu Mikulecu uručena je Plaketa Grada Vukovara i novčana nagrada u iznosu od 6.000,00 kuna koju je dao u humanitarne svrhe šesteročlanoj obitelji iz Vukovara. Bojnik Mikulec istaknuo je kako je ponosan što je Plaketu dobio na dan kada se obilježava 30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre čije ime nosi škola Hrvatskog vojnog učilišta. “Svi polaznici s posebnim pijetetom ističu naziv Zapovjedno-stožerne škole ‘Blago Zadro’ jer general Zadro istinski je heroj Domovinskog rata”, rekao je bojnik Mikulec.

Banožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage ZadreBanožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre