„Ponosni smo na suradnju između MORH-a i Sveučilišta u Splitu, koje se nebrojeno puta pokazalo kao vjerodostojan i važan partner“, rekao je ministar obrane | Foto: MORH/ F. Klen

Banožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu

Ponosni smo na suradnju između MORH-a i Sveučilišta u Splitu, koje se nebrojeno puta pokazalo kao vjerodostojan i važan partner, poručio je Banožić

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj nazočili su u utorak, 15. lipnja 2021. godine svečanosti obilježavanja 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Također, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta Sjever i predsjednik Rektorskog zbora Marko Milković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i drugi.

Ministar Banožić je podsjetio kako je splitsko Sveučilište 2020. godine dobilo najbolju ocjenu u Republici Hrvatskoj i uspjelo se pozicionirati među najprestižnije visoko-obrazovne institucije u Europi i svijetu.

„Ponosni smo na suradnju između Ministarstva obrane i Sveučilišta u Splitu, koje se nebrojeno puta pokazalo kao vjerodostojan i važan partner“, rekao je ministar obrane i naglasio kako je doprinos splitskog Sveučilišta na unaprjeđenju procesa vojnog obrazovanja izuzetno značajan kada je riječ o Vojnom pomorstvu i razvoju Hrvatske ratne mornarice.

Također, ministar Banožić je istaknuo kako je Vladi RH na čelu s Andrejem Plenkovićem jedan od prioritetnih projekata unutar Hrvatske vojske bio Zakon o osnivanju Sveučilišta za obranu i sigurnost. Na taj bi način Vojno pomorstvo trebalo prijeći iz Sveučilišta u Splitu u vojno Sveučilište. Vojno pomorstvo razvijalo bi se u suradnji i s ostalim resornim ministarstvima, kao što je Ministarstvo vanjskih poslova te svim ostalim članicama Europske unije i NATO saveza, kao vojno pomorstvo koje će biti od značaja i za druge mornarice, odnosno vojske drugih zemalja.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar znanosti Radovan Fuchs ovom prigodom je istaknuo kako je u posljednjih dvadesetak godina splitsko Sveučilište postiglo velike uspjehe profilirajući se kao jedno od kvalitetnijih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj i kako je upravo Sveučilište u Splitu jedan od sudionika asocijacije Europskih sveučilišta.

Župan Blaženko Boban u svom je obraćanju govorio o značaju splitskog Sveučilišta u znanstvenom smislu, ali i u smislu razvoja gradova izvan Splita te istaknuo važnost Sveučilišta za okupljanje i zadržavanje mladih ljudi na ovim područjima.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić zahvalio se svima na doprinosu u izgradnji kvalitete i prepoznatljivosti splitskog Sveučilišta te kazao kako je upravo zajedništvo svih sveučilišta najveća snaga hrvatskog obrazovnog sustava.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u ovoj svečanoj prigodi kazao je kako je Sveučilište u svim svojim segmentima uvijek bilo važan čimbenik za razvoj grada, te kako upravo splitsko Sveučilište ima nemjerljiv doprinos u razvoju ovog područja: “Sveučilišta predstavljaju i simbol pogleda u pozitivnu i svjetliju budućnost”.

Na svečanosti su dodijeljene plakete i povelje te počasna zvanja professora emeritusa.

Banožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u SplituBanožić na proslavi 47. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu