Banožić na sastanku Vijeća NATO – Ukrajina: Hrvatska ima znanja i iskustva za pomoći Ukrajini | Foto: MORH

Banožić na sastanku Vijeća NATO – Ukrajina: Hrvatska ima znanja i iskustva za pomoći Ukrajini

Republika Hrvatska je jedan od predvodnika pomoći Ukrajini u području humanitarnog razminiranja, rekao je ministar Banožić na sastanku Vijeća NUC u formatu ministara obrane

Prvog dana sastanka NATO ministara obrane u srijedu 11. listopada 2023. u Bruxellesu je održano prvo Vijeće NATO – Ukrajina (NUC) u formatu ministara obrane.

Uspostava Vijeća NATO – Ukrajina je jedan od rezultata Summita u Vilniusu te otvara novo poglavlje u odnosima NATO-a s Ukrajinom. Ovakav format omogućuje formalne rasprave, zajedničko donošenje odluka, razvoj interoperabilnosti i korake prema daljnjem putu Ukrajine prema NATO-u.

NATO saveznice još jednom iskazale su trajnu predanost i solidarnost s Ukrajinom.

Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar Rustem Umerov, koji je izvijestio o situaciji na terenu i pripremama za drugo zimsko razdoblje borbe protiv ruske agresije, ali i procesima reforme ukrajinskog sektora sigurnosti i obrane.

Ministar Banožić pozitivno je ocijenio okupljanje Vijeća NATO – Ukrajina te je istaknuo kako je daljnja potpora Republike Hrvatske neupitna: “Hrvatska ima znanja i iskustva za pomoći Ukrajini u reformskim procesima, a osim potpore u nacionalnim okvirima, Hrvatska financijski doprinosi NATO Sveobuhvatnom paketu pomoći za Ukrajinu u iznosu od pola milijuna eura”.

Ukrajina je trenutno jedna od minski najzagađenijih država na svijetu te se taj problem mora adresirati u cilju sigurnog povratka stanovništva i gospodarskog razvoja Ukrajine.

Ministar je kolege izvijestio kako je Hrvatska jedna od predvodnica međunarodnih napora u potpori Ukrajini u području humanitarnog razminiranja te da se pod pokroviteljstvom Vlade RH i Ukrajine u Zagrebu održava Međunarodna donatorska konferencija za humanitarno razminiranje Ukrajine: „Uzimajući u obzir naše iskustvo i industrijski potencijal, Republika Hrvatska je jedan od predvodnika pomoći Ukrajini u području razminiranja“.