Banožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezone | Foto: MORH/ J. Kopi

Banožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezone

Svaki dan piloti i tehničari uredno vode brigu o opremi koju imamo kako bi bili spremni za sljedeći dan. Na taj način su 24 sata u pogonu, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu, 15. rujna 2021. godine sudjelovao je na 8. sjednici Hrvatskog sabora i odgovorio na zastupničko pitanje saborskog zastupnika Josipa Đakića na temu angažmana Hrvatske vojske za vrijeme protupožarne sezone.

Kazavši kako je jedna od ustavnih zadaća Hrvatske vojske  pružanje potpore civilnim institucijama, ministar Banožić zahvalio je svim vojnicima, zrakoplovnim tehničarima i pilotima koji su bili angažirani u protupožarnoj zaštiti kroz pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama u gašenju požara.

„Nakon svakog dana naši piloti i tehničari uredno vode brigu o opremi, mehanizaciji koju imamo kako bi bili spremni za sljedeći dan jer na taj način su 24 sata u pogonu još od 21. lipnja ove godine“, poručio je ministar obrane.

„Naši piloti i tehničari su uistinu postali zapaženi, ne samo lokalnom stanovništvu koje je iščekivalo pomoć, nego i svim ostalim sastavnicama obrane zemalja u kojima su sudjelovali jer uistinu svojim angažmanom pokazuju da su jedni od najboljih pružatelja pomoći iz zraka kada je riječ o gašenju požara“, rekao je ministar.

Banožić je također podsjetio kako se temeljem Odluke Vlade RH ubrzalo postupanje u situacijama koje zahtijevaju promptno djelovanje te kako je Hrvatska vojska u kratkom vremenu bila spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu.

Naime, protupožarne zračne snage u inozemstvu bile su angažirane šest puta na gašenju požara i to dva puta na temelju zahtjeva rescEU u Republici Turskoj i Grčkoj i četiri puta u Bosni i Hercegovini. Također, ovo je treća godina zaredom kako zračne protupožarne snage s dva aviona Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku stavljaju svoje resurse u zajednički europski Mehanizam zaštite od požara rescEU, u kojemu će sudjelovati do 31. listopada ove godine.

Podsjetimo, ovogodišnju Protupožarnu sezonu koja je počela 21. lipnja, obilježio je angažman zračnih protupožarnih snaga u gašenju požara. Od početka godine do 14. rujna zaprimljeno je 267 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice i to 265 zahtjeva za angažmanom zračnih snaga i dva za angažmanom kopnenih snaga.

Zračne snage sudjelovale su u gašenju 127 požara pri čemu su ostvarile 5.159 letova, oko 815 sati naleta, a izbacile su više od 24.000 tona vode.

Banožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezoneBanožić na sjednici Sabora o angažmanu HV-a tijekom PP sezone