Banožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije | Foto: Pool PEUE/ Juanjo Guillén

Banožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije

Sve zemlje članice Europske unije potvrdile su namjeru konkretnog i sve sofisticiranijeg nastavka vojne potpore Ukrajini, a među njima je i Hrvatska, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Europske unije u Toledu u Kraljevini Španjolskoj.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o daljnjoj podršci država članica Europske unije ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije, ali i uspješnoj prilagodbi Europske unije nastaloj globalnoj situaciji obzirom na to da se ruska agresija na Ukrajinu, osjeti u mnogim regijama.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov svojim je kolegama putem videokonferencijske veze približio trenutačnu situaciju na bojištu te pojasnio daljnje ukrajinske prioritetne potrebe.

Glavna rasprava bila je usmjerena kako dugoročno osigurati nastavak potpore Ukrajini i kako usmjeriti instrumente koje imamo na raspolaganju u tom smjeru.

Ministar Banožić ovom prilikom kazao je kako je rasprava pokazala snažnu političku volju država članica EU da nastave s pomaganjem Ukrajini dok je god to potrebno sa jasnim razumijevanjem kako su agresija i ugrožavanje teritorijalnog integriteta – neprihvatljivi.

“Na tom tragu, sve zemlje članice Europske unije potvrdile su namjeru konkretnog i sve sofisticiranijeg nastavka vojne potpore Ukrajini, a među njima je i Hrvatska. Važno je reći kako pokrenute EU inicijative usmjerene potpori Ukrajini daju rezultate i idu u dobrom smjeru, bilo da se radi o osiguravanju kritično važnog streljiva ili pružanju ključne obuke”, poručio je ministar obrane.

Banožić je pohvalio napredak postignut u okviru trodijelnog pristupa vojne pomoći Ukrajini te istaknuo kako: “Republika Hrvatska prepoznaje značaj prijedloga osnivanja nove namjenske financijske omotnice za Ukrajinu u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći”.

Ministar je pritom podsjetio kako ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini do sada iznosi 256 milijuna eura što predstavlja značajnu potporu ukrajinskom narodu.

“Oko 180 milijuna eura od tog iznosa odnosi se na vojnu pomoć koju daje Ministarstvo obrane, a svoju podršku Ukrajinu Hrvatska će davati i dalje u okviru svojih mogućnosti”, istaknuo je Banožić u Španjolskoj.

“Podržali smo i nastojanja usmjerena prema uspostavi aktivnije suradnje europske obrambene industrije s tvrtkama ukrajinske obrambene industrije. Ukrajinci imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije koje su itekako primjenjive”, rekao je Banožić.

U kontekstu utjecaja ruske agresije i na područje Jugoistočne Europe, ministar Banožić pohvalio je napredak tih država na njihovom euroatlantskom putu.

“Ukazali smo kako je važno voditi računa i o razvoju sigurnosne situacije u našem neposrednom susjedstvu. Upravo tu važnost podupiranja euroatlantskog puta i perspektive država Jugoistočne Europe smo ponovno istaknuli kolegama ministrima”, zaključio je ministar obrane Mario Banožić.

Banožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacijeBanožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacijeBanožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacijeBanožić o daljnjoj pomoći Ukrajini: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom, imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije