Banožić o VBA: “Zaprimili smo ponude, proces evaluacije trajat će tri mjeseca”

Ministar obrane Mario Banožić potvrdio je kako Republika Hrvatska nabavlja 12 aviona

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu, 9. rujna 2020. kako su se danas od 9.00 do 11.30 sati zaprimale ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi RH.

“Ponude se zaprimaju od devet sati, posljednja će doći u 11.30 sati, nakon toga ćemo iz ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost”, rekao je Banožić u prijepodnevnim satima pred Banskim dvorima.

Ministar obrane istaknuo je kako sve ponude prolaze validaciju i evaluaciju te kako će navedeni procesi trajati tri mjeseca. Na osnovu toga, objasnio je ministar Banožić, izradit će se prijedlog za Vladu.

“Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela”, kazao je ministar obrane najavivši kako će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

Ministar obrane je objasnio kako je u ovome trenutku teško predvidjeti konačne troškove i potvrdio da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

“Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio”, rekao je Banožić i osvrnuo se na odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona.

“S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka”, poručio je ministar Banožić.