Bilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država | Foto: MORH/ J. Kopi

Bilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, a američko zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za NATO i europske politike Spencer P. Boyer

Redovite bilateralne obrambene konzultacije između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država održane su 19. svibnja 2023. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, a američko zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za NATO i europske politike Spencer P. Boyer.

To je prvi posjet Boyera Hrvatskoj otkako je 2021. g. u Ministarstvu obrane SAD-a preuzeo nadležnost za suradnju s NATO i EU državama te prve konzultacije uživo nakon pandemije COVID-19. Posljednje konzultacije su održane u prosincu 2020. putem video-konferencije. Konzultacije su bile prilika za informiranu raspravu o dosadašnjoj sveobuhvatnoj i vrlo sadržajnoj obrambenoj suradnji te dogovore o njezinom budućem razvoju.

Sugovornici su raspravljali o izobrazbi, obuci i vježbama, projektima opremanja i modernizacije i drugim bilateralnim pitanjima pri čemu je istaknut kontinuiran brojčani i kvalitativan rast obostrano korisnih aktivnosti. Od multilateralnih tema, razgovaralo se o doprinosu Republike Hrvatske NATO i EU inicijativama i aktivnostima s naglaskom na procese implementacije strateških dokumenata te regionalnoj suradnji, primarno kroz Američko-jadransku povelju i RACVIAC.

Raspravljena su i sigurnosna pitanja kao što su situacija u Ukrajini te na području jugoistočne Europe. Tijekom konzultacija je izraženo obostrano zadovoljstvo napretkom od prošlih konzultacija, a Republika Hrvatska je potvrdila svoj status pouzdanog NATO saveznika, kao i strateškog partnera u pitanjima koja se tiču regionalne sigurnosti i stabilnosti.

Ravnateljica Bujan Šujster je naglasila kako SAD ostaje globalni strateški partner Republike Hrvatske na području obrane te zahvalila na dosadašnjoj potpori u cijelom nizu područja, posebice izobrazbi te projektima opremanja i modernizacije među kojima se izdvajaju projekti nabave Black Hawk transportnih helikoptera te borbenog vozila pješaštva Bradley koji je u potpori implementacije prioritetnog NATO cilja sposobnosti za Hrvatsku. Suradnja sa Nacionalnom gardom Minnesote pritom ima istaknutu ulogu. Izrazila je predanost Republike Hrvatske u pogledu daljnjih ulaganja u obranu i ulozi Hrvatske kao vjerodostojne saveznice u pogledu razvoja sposobnosti i doprinosa operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a.

Američka strana je posebno zahvalila Hrvatskoj na ustrajnom zalaganju u različitim formatima, posebice EU, vezano za zadržavanje snažnog partnerstva i suradnje. Potvrđena je zajednička namjera za daljnjim razvojem bilateralnih obrambenih odnosa i snaženjem strateškog partnerstva u kontekstu transatlantske sigurnosti i suočavanja sa aktualnim i potencijalnim budućim izazovima.

U pogledu stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi dodatno je potvrđena zajednička predanost ka iznalaženju modaliteta za izgradnju rješenja te namjera za daljnjim pružanjem potpore euroatlantskoj integraciji država u regiji. Ravnateljica Bujan Šujster naglasila je važnost uloge SAD-a i sinergijskog djelovanja na tom putu.

U pogledu Ukrajine, obje zemlje su osudile rusku agresiju na Ukrajinu te potvrdile snažnu predanost daljnjoj pomoći Ukrajini, koliko god bude potrebno uz koordinaciju napora različitih multilateralnih formata.

Završno, sugovornici su se složili oko svrsishodnosti i potrebe održavanja kontinuiteta kada su u pitanju bilateralne obrambene konzultacije, pogotovo u uvjetima izazovima s kojima se suočava sigurnosna arhitektura u Europi.

Bilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih DržavaBilateralne obrambene konzultacije Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država