Foto: MORH / T. Brandt

Borbeni zrakoplov HRZ-a izvršio presretanje ukrajinskog putničkog zrakoplova

Cijeli postupak uspješno je proveden, a nakon presretanja ukrajinski zrakoplov uspostavio je radiovezu s nadležnom kontrolom leta i nastavio let prema odredištu

Temeljem odobrenja nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), u četvrtak, 5. rujna 2019. jedan zrakoplov iz Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zadaći zaštite i nadzora zračnog prostora Republike Hrvatske.

Tom prilikom uspješno je presretnut i identificiran ukrajinski putnički zrakoplov, koji se zbog pogrešno postavljene frekvencije na radiouređajima nije javljao civilnoj kontroli leta. Nakon presretanja na području iznad Splita, zrakoplov je uspio uspostaviti radiovezu s nadležnom kontrolom leta te je sigurno nastavio let prema planiranom odredištu, a ispraćen je do granice s BiH.

Riječ je o sporom zrakoplovu na srednjoj visini (420km/h, 5500m), tipa AN-26, koji je letio na ruti iz Španjolske (Palma de Mallorca) za Rumunjsku (Bukurešt).

Prema standardnoj proceduri, u ovakvim situacijama NATO zapovjedništvo u Torrejonu angažira dežurni borbeni dvojac za provjeru identiteta i namjere zrakoplova. Taktička kontrola i navođenje borbenih zrakoplova provodi se iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, koja je uz dežurni borbeni dvojac sastavni dio NATO integriranog sustava protuzračne I proturaketne obrane – NATINAMDS. Cijeli postupak uspješno je proveden, u skladu sa svim sigurnosnim procedurama.