“Božićna čarolija” u Galeiji “Zvonimir”

U galeriji Ministarstva obrane „Zvonimir“ u utorak, 17. prosinca 2013. otvorena je Adventsko-božićna izložba Tiffany udruge Nautilus pod nazivom „Božićna čarolija“.

U duhu predstojećih božićnih blagdana šest članova Udruge: Smilja Gajer, Marina Lavrnja, Sanja Maraš, Zoran Viceban, Marijan Vranić i Nikola Vučković predstavljaju predmete od stakla, uglavnom lampe, izrađene u posebnoj tehnici, nazvanoj po američkom dizajneru iz 19. stoljeća, Louisu Comfortu Tiffanyju. Umjetnici u Tiffany tehnici izrađuju nakit, kutije za nakit, panele, ogledala, no najznačajniji njihov proizvod je svjetiljka.

Louis Comfort Tiffany 1899. godine napravio je svoju prvu električnu svjetiljku ukrašenu staklima u boji. Jednu od prvih svjetiljki, nazvanu Nautilus, patentirao je u New Yorku, a njegov moto bio je: „Unoseći ljepotu u svoj dom način je da živite s njom i tako oplemenite svoj život.”, istaknuo je voditelj Udruge Zoran Vrban u prigodi otvaranja izložbe.

Dodao je kako su Tiffany svjetiljke postale poznate zbog izuzetnog dizajna i ručno izrađenih detalja (brončana postolja prekrivena patinom), posebnog ugođaja koje daje svjetlo prolazeći kroz stakla različitih boja. Ovi radovi nastoje sačuvati sve bitne odlike ovog stila, prije svega preciznost ručne izrade i tradicionalni način spajanja komadića stakala u boji, zahtijevaju puno strpljivosti, vremena, truda i mašte za izradu, a zanimljivo je što svaka svjetiljka ima svoje ime.

 Posebno mjesto na Izložbi zauzimaju prigodne Božićne jaslice, koje okružene mnoštvom anđela i izrađene u Tiffany tehnici, kao i diljem svijeta, najpopularniji su božićni ukras, a članovi Nautilusa tradicionalno sudjeluju u obilježavanju Božićnih blagdana, istaknuo je Vrban čestitajući nazočnima predstojeće blagdane.

Udruga Nautilus okuplja umjetnike koji se bave izradom i dizajniranjem predmeta rađenih u Tiffany tehnici, kao i onih koji uz Tiffany tehniku koriste i druge tehnike u iskustava i znanja, te organizira umjetničke radionice i tečajeve sa svrhom upoznavanja članova sa Tiffany tehnikom u umjetnosti, organiziranje seminara i predavanja, održavanje izložbi i dr.

Izložba je otvorena do 4. siječnja 2014. i može se razgledati od ponedjeljka do petka u radno vrijeme Galerije od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.