Brod albanske Ratne mornarice "Butrinti" uplovio u splitsku luku Lora | Foto: HRM/ M. Siriščević

Brod albanske Ratne mornarice “Butrinti” uplovio u splitsku luku Lora

Albanski brod zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik isplovit će sutra prema Sredozemlju u NATO operaciju “Sea Guardian”

U cilju završnih priprema za sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji “Sea Guardian”, ophodni brod albanske Ratne mornarice P-134 “Butrinti” uplovio je u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u splitsku luku Lora.

Albanski ophodni brod “Butrinti”, klase Iliria, izgrađen je u brodogradilištu Pashaliman u Vlori (Albanija) 2014. godine. Brod je duljine 42,8 m, širine 7,1 m. Zapovjednik broda je kapetan fregate Ilir Çobo. Osim u zadaćama traganja i spašavanja, nadzora pomorskog prometa i zaštite morskog okoliša brod sudjeluje i u međunarodnim aktivnostima te operacijama potpore miru. U posjetu Splitu brod je prvi puta boravio u listopadu 2021.

Iz splitske luke prema Sredozemlju albanski brod će isploviti 22. svibnja zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik, koja će u operaciji i ovoga puta imati ulogu zapovjednog broda.

Nije predviđeno medijsko praćenje ispraćaja raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik u NATO vođenu operaciju “Sea Guardian”. Po završetku događaja izvijestit ćemo priopćenjem.

Brod albanske Ratne mornarice “Butrinti” uplovio u splitsku luku Lora | Foto: HRM/ M. Siriščević