Foto: OSRH/ S. Brigljević

Svečani ispraćaj broda “Andrija Mohorovičić” u operaciju “Triton”

Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić” s 49 pripadnika Oružanih snaga RH i pet pripadnika Granične policije MUP-a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, isplovio je danas, 30. srpnja 2015. godine iz splitske luke Lore prema Sredozemnom moru, gdje će naredna tri mjeseca sudjelovati u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton”

Svečanom ispraćaju broda “Andrija Mohorovičić” nazočili su ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin, te pripadnici HRM-a i MUP-a.

Brod “Andrija Mohorovičić” će od početka kolovoza do kraja listopada ove godine pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata u području Sredozemnog mora. Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u operaciji raspoređivanjem svog osoblja i tehničke opreme.

Ministar obrane RH Ante Kotromanović posadi broda koja će sudjelovati u EU operaciji “Triton” uputio je riječi podrške, naglasivši kako će pripadnici Oružanih naga RH na ovaj način steći dobro znanje i iskustvo koje mogu primijeniti u svom daljnjem radu. “Ulaskom u Schengen mi moramo stvoriti sposobnosti, kapacitete, stjecati daljnja znanja i iskustva, u cilju razvoja sposobnosti za samostalan nadzor naših granica, našeg mora te čuvanje naših nacionalnih interesa. Ova zadaća HRM-a sjajan je prilika za usavršavanje”, rekao je ministar Kotromanović te dodao kako Ministarstvo obrane gradi sposobnosti Obalne straže i HRM-a gledajući u budućnost, od gradnje novih ophodnih brodova, nabavke vanobalnih ophodnih brodova i razvoja raketnih sposobnosti gdje će se uložiti ogroman napor idućih nekoliko godina.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić također je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem posade i broda “Andrija Mohorovičić” u operaciji “Triton” istaknuvši kako je ovo veliki dan za Oružane snage jer prvi put upućujemo brod Hrvatske ratne mornarice daleko od naših teritorijalnih voda, u Sredozemlje i to u jednu posebno zahtjevnu zadaću kao što je humanitarna operacija “Triton”.

“Danas je hrvatski vojnik spreman djelovati širom svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, u cilju humanitarnih aktivnosti, kao što je ova u Sredozemlju”, rekao je general Lovrić.

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović istaknuo je kako će ova humanitarna operacija od svih sudionika zahtijevati specifična znanja i vještine kako bi odgovorili izazovima s kojima će se susretati na moru.

“Uvjeren sam kako ćete svojim znanjem, sposobnostima, humanošću i predanošću savladati sve prepreke koje se nađu pred vama”, zaključio je komodor Stipanović.

Brod “Andrija Mohorovičić” školski je brod klase Moma izgrađen u brodogradilištu Stocznia Północna, Gdansk, Poljska, 1971. godine. U službi je od 1972., a u Hrvatskoj ratnoj mornarici od 1991. godine. Brod je dužine 73,3 m, širine 10,8 m, gaza 3,9 m. Istisnina broda standardna je 1.260 t, puna 1.538 t, a brzina koju postiže 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm.

Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'Svečani ispraćaj broda 'Andrija Mohorovičić' u operaciju 'Triton'