Foto: Arhivska snimka MORH

Canadair i Airtractor gase požar kod Trilja

Jedan Canadair i jedan Airtractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH angažirani su na požarištu kod Trilja, a jedan Airtractor izviđa na ruti Zadar-Knin-Zadar

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su tijekom dana u srijedu, 4. kolovoza 2021. godine u akciji gašenja požara na požarištu kod Trilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također, jedan Airtractor AT-802 angažiran je na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar –Knin– Zadar.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 4. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 50 požara i to u: 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 36 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 2.573 letova pri čemu je ostvareno 392:30:00 sati naleta, izbačeno je 11.887 tona vode, prevezeno 7,5 tona terete i utrošeno je 3.019 litara pjenila.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je sedam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 16 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od Kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.