Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju | Foto: Arhiva MORH

Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju

Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućen je u Sloveniju radi gašenja požara u blizini Nove Gorice

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u nedjelju 17. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog vrha u blizini Nove Gorice.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je upućen na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

“Hrvatska i naše protupožarne zračne snage još su jednom potvrdile svoju spremnost i sposobnost za izvršavanje protupožarnih zadaća, ne samo u Hrvatskoj nego i van naših granica. Baš kao što smo i krajem ožujka pomagali u gašenju požara u Sloveniji, ponovno pomažemo susjedima kada im je to najpotrebnije. Drago mi je što imamo tako dobro obučene pilote koji mogu pomoći i u najzahtjevnijim situacijama,“ poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.