Foto: HRZ / M. Karačić

Canadairi gase požar kod Vodica

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 sudjeluju u gašenju požarišta na području Vrbice u zaleđu Vodica u Šibensko-kninskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju, 1. rujna 2019. godine u akciju gašenja požara na području Vrbice u zaleđu Vodica u Šibensko-kninskoj županiji.

požar kod Vodica
Canadairi gase požar kod Vodica | Foto: HRZ

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 31. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 42 požara (24 u Šibensko-kninskoj, po šest u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

požar kod Vodica
Canadairi gase požar kod Vodica | Foto: HRZ

Uz gašenje požara, provedeno je i 45 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 360 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 30 puta.