Foto: HRZ / M. Karačić

Canadairi i danas gase požar kod Knina

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 od jutros ponovno sudjeluju u gašenju požarišta pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u utorak, 27. kolovoza 2019. godine u jutarnjim satima u akciju gašenja požara pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji.

Riječ je o požarištu u kojemu je jučer sudjelovalo ukupno sedam protupožarnih aviona i pri čemu je ostvareno oko 13 sati naleta te izbačeno oko 230 tona vode.

Kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je kako je riječ o požarištu s dva kraka na brdu Kom. “Odmah po dolasku djelovali smo na gornjem dijelu požarišta gdje smo zaustavili njegovo širenje, a u nastavku gašenja koncentrirali smo se i na prednji dio. Do mraka smo uspjeli djelomično lokalizirati požar, no riječ je o nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga te je vjetar ponovno doprinio razvoju požarišta. Od jutra smo ponovno angažirani i vjerujem kako ćemo danas u potpunosti požar staviti pod nadzor vatrogasaca”, iznio je bojnik Kučej.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 26. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 36 požara (21 u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji). Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 39 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 290 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7300 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

Tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B”” bio je angažiran u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara ukupno 29 puta.