casnicki_namjesnik_zeljko_bilic_020919_07

Foto: OSRH / F. Klen

Časnički namjesnik Željko Bilić odlikovan odličjem “Afghanistan Star”

Dodjela odličja Republike Poljske priznanje je i Hrvatskoj vojsci te svim prethodnicima na ovoj dužnosti koji su potvrdili profesionalnost hrvatskih dočasnika

U Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu je u ponedjeljak, 2. rujna 2019. prvi dočasnik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske, časnički namjesnik Željko Bilić primio je odličje Republike Poljske “Afganistanska zvijezda” za izniman doprinos suradnji pripadnika Hrvatske i Poljske vojske tijekom obavljanja zadaća u operaciji potpore miru “Odlučna potpora”.

Svečanosti su uz obitelj časničkog namjesnika Bilića, nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković i obnašatelj dužnosti prvog dočasnika OSRH časnički namjesnik Michael Fanuko ispred Dočasničkog zbora Oružanih snaga RH te načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Uprave za obrambenu politiku MORH-a brigadir Tomislav Galić.

casnicki_namjesnik_zeljko_bilic_020919_07
Foto: OSRH / F. Klen

Odličje je u ime predsjednika Republike Poljske svečano mu je uručio otpravnik poslova Veleposlanstva Bartosz Marcinkowski u pratnji vojnog izaslanika Republike Poljske brigadira Zbigniewa Tomalaka.

Časnički namjesnik Bilić bio je pripadnik 8. hrvatskog kontingenta (8. HRVCON) u operaciji Resolute Support (RSM) od ožujka do rujna 2018. na dužnosti savjetnika/prvog dočasnika Savjetničkog tima za institucijsku obuku/izobrazbu Afganistanske vojske – Army Institutional Advisory Team (AIAT).

Savjetničke zadaće težište su operacije Odlučna potpora, a dužnost prvog dočasnika u Savjetničkom timu za institucijsku obuku jedna je od najviših dužnosti Oružanih snaga RH u operaciji Odlučna potpora gdje je isti pod izravnim zapovijedanjem Združenog zapovjedništva za sigurnosnu tranziciju (CSTC-A).

Riječ je o dvojnoj dužnosti koja uz obnašanje dužnosti prvog dočasnika Savjetničkog tima obuhvaća i dužnosti savjetovanja prvih dočasnika afganistanskih institucija za obuku i izobrazbu (Združenog zapovjedništva za obuku i izobrazbu i njemu podređenih institucija poput Temeljne, Napredne i Visoke dočasničke izobrazbe, Vojnog poligona u Kabulu te rodovskih škola).

casnicki_namjesnik_zeljko_bilic_020919_07
Foto: OSRH / F. Klen

Upravo kao prvi dočasnik Savjetničkog tima, časnički namjesnik Željko Bilić prihvatio je prve pripadnike poljskog savjetničkog tima pod vodstvom brigadira Jaroslawa Draga te im je tijekom lipnja i srpnja 2018. osobno pomogao u smještaju i organizaciji života i rada, proveo redovite sigurnosne i obučne aktivnosti te im je pomogao u njihovoj integraciji i početku savjetničkog rada.

Dodjela odličja Republike Poljske priznanje je Hrvatskoj vojsci, časničkom namjesniku Biliću, ali i svim prethodnicima na ovoj dužnosti koji su svojim predanim radom potvrdili sposobnost i profesionalnost hrvatskih dočasnika na zahtjevnim zadaćama izvan Domovine i u međunarodnom okružju i na taj način potvrdili Dočasnički zbor kao kompetentnu i važnu sastavnicu ukupne spremnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.