Čestitka ministra Krstičevića i admirala Hranja povodom 11. obljetnice članstva RH u NATO-u

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Hranj uputili su čestitku povodom 11. obljetnice članstva RH u NATO-u

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su u srijedu, 1. travnja 2020. godine čestitku povodom 11. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u.

Čestitka ministra Krstičevića:

„Poštovani pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane, dragi građani Republike Hrvatske.

Čestitam vam 11. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu!

Članstvom u NATO savezu Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva od svoga osamostaljenja te aktivno pridonosi svjetskoj i europskoj sigurnosti. Postali smo dio jakog sustava kolektivne obrane.

To ne bi bilo moguće da hrvatski branitelji nisu obranili i oslobodili našu Domovinu. Stoga, zahvaljujem svim braniteljima, posebno onima koji su dali najviše za našu slobodu.

NATO nam je otvorio perspektive, suradnju s partnerima te mogućnost doprinosa kolektivnom miru. Zajedničkim uvježbavanjem i sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima jačamo našu interoperabilnost sa saveznicima. Ipak, poučeni iskustvima iz Domovinskog rata i današnjim krizama ne smijemo zanemariti naše sposobnosti da budemo samostalno spremni odgovoriti na sve izazove.

Hrvatski vojnik je danas brend, poštovan i cijenjen od naših partnera i saveznika.

Aktivno sudjelujući u raspravama među saveznicima u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kao i u svim odlukama koje države članice ondje donose konsenzusom, Hrvatska daje i vlastiti izravan doprinos provođenju aktivnosti koje provodi NATO, a time i ostvarenju zajedničkih zadaća i ciljeva koje stoje pred Savezom.

Dodatno, svjesni kako je naša odgovornost za vlastito susjedstvo ulaskom u NATO savez još dodatno porasla, Hrvatska se u okviru NATO-a afirmirala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja daljnjeg proširenja Saveza na prostor Jugoistoka Europe.

Članstvo Republike Hrvatske u NATO savezu omogućilo je da zajedno s ostalim saveznicama oblikujemo politiku Saveza, te aktivno doprinosimo procesima izgradnje svjetske i europske sigurnosti, a s druge strane, dalo nam je dodatni poticaj u razvoju niza sposobnosti od koristi za našu nacionalnu sigurnost kojima ujedno doprinosimo vlastitim i NATO sposobnostima.

Unatoč promjeni sigurnosne paradigme i pojavi novih sigurnosnih izazova kojima svakodnevno svjedočimo, na nama je da nastavimo s predanim radom i jačanjem sposobnosti Hrvatske vojske kao važne sastavnice NATO saveza te glavnog jamca sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske. Jaka Hrvatska vojska je naša trajna misija i ona nema alternativu.

Čestitam vam još jednom 11. godišnjicu članstva u NATO savezu“.

Čestitka admirala Hranja:

Poštovani vojnici, dočasnici i časnici, generali i admirali, pripadnici Hrvatske vojske!

Čestitam vam 11. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO.

Sad već davne 2009. Republika Hrvatska je postala punopravna članica NATO-a. Ta činjenica obilježava izuzetno važan trenutak u modernoj povijesti Hrvatske, kao neovisne države.

Članstvom u NATO-u Hrvatska je postala ravnopravni saveznik i dio političkog, sigurnosnog i gospodarskog kluba zemalja članica NATO-a, čime joj se otvorio dodatni prostor za promociju vlastitih političkih stavova i interesa.

Ipak, ono što je najvažnije za Hrvatsku je sustav kolektivne obrane na kojem počiva NATO. Članstvom u NATO-u Hrvatska je dugoročno riješila temeljna pitanja vlastite sigurnosti. U interesu Republike Hrvatske je da NATO nastavi djelovati kao jedinstveni, kredibilni i efikasni političko-vojni savez, pri čemu je izuzetno važan doprinos svake njegove članice, pa tako i Hrvatske. Stoga, Hrvatska ostaje posvećena ispunjenju svojih obveza prema zajednički prihvaćenim ciljevima Saveza.

U razvoju vojnih sposobnosti naše napore dogovaramo i koordiniramo s ostalim članicama NATO-a, pri čemu svaka članica stavlja fokus na razvoj onih sposobnosti koje će odgovarati njezinim nacionalnim potrebama, ali i biti kompatibilne s kolektivnim potrebama obrane Saveza. Nastavljamo s razvojem sposobnosti za potporu obrani saveznika, za doprinos miru i sigurnosti na međunarodnom planu te za pomoć civilnim institucijama.

Unatoč tome, pred nama je još puno izazova, ponekad vrlo zahtjevnih odluka, ali mi moramo znati da je sve poteškoće puno lakše savladati uz potporu i razumijevanje prijatelja. Danas, više nego ikad prije spoznajemo važnost zajedništva, zato hvala svima koji su aktivno doprinijeli ulasku Republike Hrvatske u NATO.

Hrvatska vojska ostaje i dalje temeljna institucija države za njezinu obranu i daje ključan doprinos u stvaranju sigurnog i stabilnog okružja Republike Hrvatske. Uvjeren sam da će Hrvatska vojska, kao dio sustava domovinske sigurnosti, i dalje biti snažan čimbenik i pouzdan partner u suočavanju s modernim ugrozama.