Gađanje iz osobnog naoružanja u Poljskoj | Foto: 5. HRVCON

Dan neovisnosti, Dan veterana i gađanje iz osobnog naoružanja u Poljskoj

Pripadnici 5. hrvatskog kontingenta u Poljskoj zajedno sa američkim i rumunjskim kolegama proveli gađanje iz osobnog pješačkog naoružanja

Pripadnici 5. hrvatskog kontingenta iz sastave Borbene grupe – Poljska (BGP) koji se nalaze u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”, 12. studenog 2019. proveli su pripremno gađanje iz osobnog pješačkog naoružanja. Uz hrvatske vojnike na gađanju su sudjelovali i pripadnici američkih i rumunjskih oružanih snaga iz sastava BGP-a od kojih su mnogi po prvi puta imali priliku isprobati hrvatsko oružje, puške VHS 1 i 2, puškostrojnicu PKT te samokres HS-9.

Provedena aktivnost planirana je obuka 5. HRVCON-a, a zajedničko uvježbavanje sa pripadnicima partnerskih zemalja doprinosi boljem međusobnom upoznavanju te povećavanju interoperabilnosti među saveznicima na pojedinačnoj razini.

5. HRVCON na “Utrci nezavisnosti” | Foto: @ FB NATO eFP BG Poland

5. HRVCON na “Utrci nezavisnosti”

Gađanje je provedeno samo dan nakon sudjelovanja 18 pripadnika hrvatskog kontingenta na „Utrci nezavisnosti“ u Varšavi kojim se obilježava 101 godina poljske neovisnosti. Zajedno sa pripadnicima Borbene grupe, gotovo dvadeset tisuća sudionika manifestacije trčalo je 10 kilometara dugu dionicu.

Obilježen američki Dan veterana | Foto: 5. HRVCON

Obilježen američki Dan veterana

Istoga dana obilježen je i američki Dan veterana, kojom prilikom se pripadnicima Borbene grupe obratio zapovjednik pukovnik Mark P. O’Neill koj je u sjećanje na američke veterane rekao “Prisjetimo se i pozdravimo sve koji su izgubili svoje živote izvršavajući zadaće i dajmo potporu svima koji ih izvršavaju i danas”. Tim povodom pripadnici Borbene grupe proveli su zajedničku tjelovježbu.

[ngg src=”galleries” ids=”3787″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]