Dan otvorenih vrata u vojarnama OS RH

Povodom obilježavanja 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske danas, u četvrtak, 26. svibnja 2011. u vojarnama OS RH održan je Dan otvorenih vrata.

Dan otvorenih vrata u Hrvatskoj ratnoj mornarici započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva HRM-a na čelu sa zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem, ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju u Splitu te na grobu prvog zapovjednika HRM-a admirala flote Svete Letice-Barbe.

Potom je na sidrištu pomorske baze Lora“ uslijedilo postrojavanje djelatnika ustrojbenih cjelina HRM-a i djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“. Tom prigodom dodijeljena su promaknuća i uručene pohvale i nagrade časnicima i dočasnicima HRM-a.

U sklopu Dana otvorenih vrata u pomorskoj bazi „Lora“ posjetiteljima je prezentiran tehničko-taktički zbor Hrvatske ratne mornarice. Tako su posjetitelji mogli razgledati brodove Flotile HRM-a, brodove Obalne straže RH, mobilni obalni lanser, vozilo veze bojne Obalne službe motrenja i obavješćivanja te torpedo Mk-6 i ronilačku opremu Središta za obuku HRM-a.

Dan otvorenih vrata održan je i u zrakoplovnim bazama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH. U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, u vojarni „Pleso“ posjetiteljima je uz stručno vodstvo pilota i tehničara omogućeno razgledavanje aviona An-32B, MiG-21, helikoptera Mi-171Sh te opreme i tehnike s kojom raspolaže 91. zrakoplovna baza. Također, u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, posjetitelji su u vojarni „Zemuniik“ razgledali izloženu tehniku i sredstva iz sastava 93. zrakoplovne baze: ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, MI-8 T, Airtractor AT 802 A i Canadair CL 415.

U vojarni „Bosut“ u Vinkovcima u sklopu Dana otvorenih vrata održano je svečano postrojavanje Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a. Tom prigodom su uručena promaknuća, te pohvale i nagrade pripadnicima postrojbe. Također, održana je i sveta misa na otvorenom koju je predvodio mons. Tadija Pranjić. U vremenu od 10.00  do 15.00 sati održan je Dan otvorenih vrata i izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene opreme Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koje su velikom broju posjetila djeca vrtićke i osnovno školskog uzrasta, te velik broj roditelja s djecom. Posjetitelji su imali priliku razgledati i unutrašnjost tenka M-84 i ostalih oklopnih i borbenih vozila. Tom prigodom organizirana je i prijateljska malonogometna utakmica između djelatnika Županije Vukovarsko-srijemske i Zapovjedništva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

U vojarni u Požegi, u sklopu Dana otvorenih vrata, brojni gosti i posjetitelji imali su priliku razgledati strukovne kabinete za izobrazbu vojnika, dočasnika i časnika Središta za obuku i doktrinu logistike Požega, te novu spomen sobu 123. brigade u kojoj se nalazi kolekcija pješačkog naoružanja iz Domovinskog rata.
Također, u prigodi obilježavanje Dana OS RH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 20. obljetnica formiranja oružanih snaga Republike Hrvatske položeni su vijenci na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata, služena je sveta misa u vojnoj kapelici svetog Ivana Krstitelja u požeškoj vojarni, koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić, te je održano svečano postrojavanje pripadnika OS RH.

Dan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RHDan otvorenih vrata u vojarnama OS RH