Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi “Lora”

U pomorskoj bazi “Lora” u Splitu,  danas, 4. kolovoza 2011. svečanim postrojavanjem i Danom otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 16. obljetnice VRO “Oluja”

Tijekom jutra, izaslanstvo HRM-a, te predstavnici županije i grada položili su vijence te zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju u Splitu, a na sidrištu vojne luke „Lora“ održano je svečano postrojavanje djelatnika HRM-a i Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“. Zamjenik zapovjednika HRM-a, komodor Tihomir Erceg uručio je promaknuća dočasnicima HRM-a te nagrade i pohvale djelatnicima HRM-a, a u svom obraćanju prisjetio se događanja u ljeto 1995. godine i značaja VRO „Oluja“. Istaknuo je kako današnji i budući naraštaji pripadnika Oružanih snaga RH, pa tako i Hrvatske ratne mornarice, moraju tražiti poticaj i uzor u onima koji su u ta teška vremena uložili sve, pa i vlastite živote, u ono što mi danas imamo, a to je sloboda.

Tom prigodom, za posjet građanstva na sidrištu pomorske baze Lora bili su otvoreni brodovi Flotile HRM-a, brodovi Obalne straže RH, gumeni čamac s opremom protuminskih ronitelja, mobilni obalni lanser, vozilo veze bojne Obalne službe motrenja i obavješćivanja te mine AIM-M70 i MNS-90, školska raketa RBS-15B, i ronilačka oprema Središta za obuku HRM-a. Također, posjetiteljima su prezentirani projekti privlačenja osoblja, odnosno program civilno-vojnog školovanja “Kadet”, te fotografije iz života i rada časnika, dočasnika i mornara unutar postrojbi HRM-a. Isto tako, prezentirana je i nova prikrivana odora HRM-a sa digitalnim uzorkom.

Od velikog broja posjetitelja, najveći interes prilikom razgledavanja ratnih brodova i taktičko-tehničkog zbora pokazala su djeca.

Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'Dan otvorenih vrata u pomorskoj bazi 'Lora'