Društvene mreže Ministarstva obrane Republike Hrvatske

U cilju informiranja javnosti o aktivnostima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te pružanja mogućnosti otvorene dvosmjerne komunikacije o aktualnim temama iz obrambenog resora Ministarstvo obrane za objavu informacija koristi sljedeće platforme i društvene mreže:

Facebook: Ministarstvo obrane RH
Instagram: ministarstvoobrane
X: MORH_OSRH
YouTube: MinistarstvoObraneRH
Flickr: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Također, aktivne su i društvene mreže vojnostručnog časopisa Hrvatski vojnik koji djeluje u sklopu MORH-ove Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo:

Facebook: Hrvatski Vojnik
Instagram: Hrvatskivojnik_magazin
X: HRvojnik
YouTube: HrvatskiVojnikMagazin

Na Youtube kanalima Ministarstvo obrane i Hrvatski vojnik dostupni su video materijali o događanjima iz Ministarstva obrane i aktivnostima Hrvatske vojske.

Na Facebook, Instagram i X profilima Ministarstvo obrane i Hrvatski vojnik objavljuju se informativni foto i video materijali o događanjima iz Ministarstva obrane i aktivnostima Hrvatske vojske.

Na Flickr platformi objavljuju se fotografije o događanjima iz Ministarstva obrane i aktivnostima Hrvatske vojske koje su dostupne za pregled i preuzimanje (uz navođenje izvora).

Dopušteno je stavljati poveznicu društvenih kanala Ministarstva obrane na druge internetske stranice, ali u skladu sa smjernicama za korištenje društvenih mreža.

Smjernice za korištenje društvenih mreža

Društvene mreže Ministarstva obrane dužne su se pridržavati Uvjeta i pravila korištenja svake pojedine društvene mreže, odnosno dužno je ispravno administrirati objavljene sadržaje sukladno pravilima svake pojedine društvene mreže.

U tom smislu, definirani su procesi uvjeta korištenja, standarda i smjernica društvenih mreža koji uključuju i primjenu standarda komunikacije.

Standardi komunikacije na društvenim mrežama

 • Svi korisnici društvenih mreža podliježu uvjetima i pravilima društvenih mreža koje su prihvatili prilikom registracije (za pojedine društvene mreže postoji zabrana otvaranja profila za djecu ispod 13 godina starosti).
 • Društvene mreže predstavljaju otvoren i dvosmjeran forum za neposrednu komunikaciju, razmjenu sugestija, kritika, mišljenja i stavova te pomažu pri ostvarivanju prava na pristup informacijama.
 • Društvene mreže potiču slobodu mišljenja, govora i izražavanja, ali ne toleriraju govor mržnje, prijetnje, uvrede i psovke.
 • Na društvenim mrežama nije dozvoljeno maltretirati, zastrašivati ni zlostavljati bilo kojeg korisnika.
 • Društvene mreže ne toleriraju diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u organizaciji, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije Zakon o suzbijanju diskriminacije (“Narodne novine”, br. 85/08 i 112/12);
 • Nedopustivo je objavljivati sadržaj koji: predstavlja govor mržnje, zastrašuje ili je pornografske prirode, potiče nasilje ili sadrži golotinju, odnosno prikazuje činove neizazvanog nasilja.
 • Nedopustivo je koristiti društvene mreže za bilo kakve protuzakonite, zavaravajuće, zlonamjerne ili diskriminacijske aktivnosti.
 • Nije dopušteno kršiti autorska i srodna prava.
 • Društvene mreže ne dopuštaju bilo kakvu aktivnost koja ograničava ili krši prava drugih ili na neki drugi način krši zakon.
 • Zabranjeno je davati lažne osobne podatke i bez dopuštenja stvarati račun za bilo koga osim za sebe.
 • Na društvenim mrežama ne smijete objavljivati nečije identifikacijske dokumente niti osjetljive financijske podatke.
 • Na većini društvenih mreža nije dopušteno objavljivati neovlaštene komercijalne poruke (primjerice neželjeni sadržaj, druge stranice ili reklame), a na stranice je zabranjeno postavljati oglase trećih strana.
 • Isti sadržaji koji se višekratno ponavljaju, kao i sadržaji koji onemogućuju interakciju drugih korisnika ili uzrokuju tehničke poteškoće nisu poželjni (spam).
 • Sadržaji s društvenih mreža javni su i dostupni ovisno o postavkama korisničkog računa i društvenoj mreži. Ukoliko nije drugačije regulirano, sadržaji s društvenih mreža mogu se prenositi bez posebne dozvole, ali uz navođenje izvora (osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora).
 • Korisnici su dužni društvene mreže održavati sigurnima i korisnima, održati standarde zajednice i pravila komunikacije.
 • Društvene mreže omogućuju prijavu kršenja pravila. Ako na društvenim mrežama primijetite sadržaj za koji smatrate da nije prikladan, isti možete prijaviti dotičnoj društvenoj mreži putem opcija specifičnih za tu društvenu mrežu. Korisnici društvenih mreža slobodni su upozoriti ostale članove zajednice na standarde komunikacije te ih mogu podsjetiti da su dužni društvene mreže održati sigurnima i korisnima.
 • Korisnički račun Ministarstva obrane na Instagramu nosi oznaku verificirane stranice (obilježeni simbolom plave kvačice ). Verificirani korisnički računi predstavljaju autentične, odnosno legitimne korisničke račune. Lažne korisničke račune slobodni ste prijaviti društvenoj mreži. Ne možemo odgovarati za sadržaj postavljen na lažnim korisničkim računima.
 • Ministarstvo obrane zadržava pravo da korisnike koji krše navedene standarde na profilima društvenih mreža Ministarstva obrane Republike Hrvatske, podsjeti na standarde komunikacije na društvenim mrežama i zamoli za prilagodbu, modifikaciju ili uklanjanje sadržaja (koji nisu u skladu sa standardima zajednice).
 • Također, kako bismo i sami poštivali prava korištenja, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zadržava pravo ukloniti sadržaje i objave korisnika koji krše gore navedene standarde zajednice na profilima društvenih mreža Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a u skladu s pravilima i standardima društvene mreže. U pojedinim slučajevima kada se korisnici ogluše na savjet o standardima zajednice te i dalje uzastopno krše gore navedene standarde na profilima društvenih mreža Ministarstva obrane Republike Hrvatske, bit će prijavljeni sustavu društvene mreže ili blokirani, ovisno o mogućnostima i regulacijama društvene mreže. Međutim, ne možemo jamčiti kontrolu svake objave korisnika.
 • Nastojimo omogućiti kvalitetnu raspravu, ali to možemo jedino uz vašu pomoć. Želimo čuti vaše sugestije, kritike i razmišljanja kako bismo dodatno poboljšali naš rad i rad Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Kako bi razmjena mišljenja, pitanja i sugestija bila jednostavnija, lakša i brža, prilikom administracije sadržaja vodimo se primjerima dobre prakse i preporukama uvjeta korištenja, a korisnike savjetujemo o smjernicama i uvjetima korištenja svake od društvenih mreža. Želimo poticati argumentiranu raspravu, stoga smo slobodni zamoliti da se razgovore uključujete vezano uz teme diskusije. Vrlo često i drugi korisnici upućuju na standarde zajednice kako bi nove sudionike rasprave uputili na “dobru praksu” komunikacije online zajednice. Pridržavanjem smjernica i standarda možete doprinijeti kvalitetnijoj raspravi.
 • S obzirom na to da se tehnologije, a time i internetske aplikacije i platforme vrlo brzo mijenjaju, temeljem aktivnosti i preporuka korisnika, društvene mreže same prilagođavaju načine korištenja i mogućnosti kojima korisnici prijavljuju kršenje uvjeta. Preporučujemo da pratite promjene uvjeta korištenja društvenih mreža i budete svjesni da i drugi korisnici mogu prijaviti neodgovarajući sadržaj.
 • S obzirom na iskustva i preporuke korisnika prilagođavat ćemo smjernice i standarde zajednica, ali u okviru uvjeta i pravila korištenja društvenih mreža. Uvijek rado primamo povratne informacije i prijedloge vezane uz poboljšanje aktivnosti na društvenim mrežama. Ako nas obavijestite o pogreškama, poduzet ćemo sve potrebne korake da se one što prije isprave.
  Ako imate pitanja ili pritužbe u vezi ovih smjernica ili praksi, pišite nam.

Pravila korištenja društvenih mreža Ministarstva obrane RH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske otvoreno je za dvosmjernu komunikaciju i dijalog na društvenim mrežama.

Pozivamo korisnike da nam putem društvenih kanala i dalje šaljete upite, prijedloge i konstruktivne kritike u cilju unaprjeđenja poslovanja te transparentnog i jasnog komuniciranja.
Međutim, pritom ističemo kako ne možemo tolerirati vrijeđanje drugih korisnika, vulgarizme, diskriminaciju, govor mržnje i slično, stoga donosimo uvjete korištenja koje prihvaćate korištenjem društvenih kanala Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Uvjeti korištenja

 • Podržavamo slobodu mišljenja i želimo čuti, ne samo pohvale, nego i kritike na naš račun. Međutim, korištenje psovki i vrijeđanje ne možemo tolerirati.
 • Ne toleriramo diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u organizaciji, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ne odgovara za komentare korisnika koji krše ova pravila, a koji zbog brojnosti ne mogu biti administrirani.
 • Višekratno ponavljanje istih objava, komentara ili pitanja na društvenim mrežama Ministarstva obrane RH (koji istovremeno zagušuju komentare i pitanja drugih građana) smatrat ćemo neželjenim porukama (spam). Ako nakon opomene korisnik ne odustane od takvog ponašanja, spamom ćemo ga i klasificirati te spriječiti daljnje objave određenog autora. Također, prijetnje zaposlenicima Ministarstva obrane RH nećemo tolerirati.
 • Svaka objava koja sadrži eksplicitne scene nasilja i/ili krvi te uznemiruje i izaziva zgražanje ostalih posjetitelja ove stranice bit će obrisana. Uvredljiv i eksplicitan sadržaj neće se tolerirati.
  Sve objave koje se kose s gore navedenim uvjetima, bit će obrisane a korisnici nakon upozorenja blokirani (ako na pojedinoj društvenoj mreži postoji mogućnost brisanja i blokiranja).
  Sadržaji s društvenih mreža Ministarstva obrane RH, mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora (osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora). Također, dopušteno je stavljati poveznicu društvenih kanala Ministarstva obrane Republike Hrvatske na druge stranice.