Obilježavanju 30. obljetnice pogibije nazočio je izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop | Foto: HV

Državni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovaca

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Otoka u četvrtak 2. prosinca 2021. godine obilježena je 30. godišnjica pogibije pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu.

Obilježavanju 30. obljetnice pogibije nazočio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, gradova Otoka, Vinkovaca, Vukovara i Đakova.

Državni tajnik Jakop kazao je kako su pripadnici Prvog zrakoplovnog voda Osijek pokazali kako se ništa ne može ostvariti bez hrabrih i odlučnih ljudi.

“Imamo obvezu čuvati uspomene na one koji su nam omogućili budućnost. Nabavka višenamjenskog borbenog aviona za koju je potpisan ugovor, na određeni je način posveta svim hrvatskim braniteljima i poruka da nikada i nikome nećemo dopustiti ugrožavanje skupo ostvarene hrvatske slobode i sigurnosti”, poručuje državni tajnik Jakop.

“Neka se nikad ne zaboravi kako su upravo ovi ljudi donosili pomoć i jačali vjeru i nadu herojskim braniteljima Vukovara. S ponosom možemo reći kako smo imali ljude koji su svojim djelovanjem, domoljubljem, hrabrošću, žrtvom postajali uzori, putokazi kako se bori i žrtvuje za jedinu domovinu Hrvatsku”, zaključio je državni tajnik.

Vijence su kod spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci.

Odana je i počast za 30 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, a misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Državni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaDržavni tajnik Jakop na obilježavanju 30. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovacaObilježavanju 30. obljetnice pogibije nazočio je izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop