Državni tajnik Jakop na sastanku ministar obrane A-5 | Foto: MORH

Državni tajnik Jakop na sastanku ministar obrane A-5

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na redovitom sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A-5)

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na redovitom sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A-5), koji se održao 10. i 11. prosinca 2019. u Tirani u Republici Albaniji.

Na sastanku su sudjelovali i ministri obrane Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zamjenik ministrice obrane Sjeverne Makedonije, zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper te predstavnik Slovenije.

Sastanak je održan u dvije radne sjednice. Na prvoj sjednici razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te euroatlantskoj perspektivi država jugoistočne Europe. Na drugom sjednici raspravljalo se o budućoj suradnji u okviru A-5 u kontekstu zajedničkog sudjelovanja u NATO misiji u Iraku te ulozi A-5 u implementaciji politike “otvorenih vrata”.

Državni tajnik Jakop na sastanku ministar obrane A-5 | Foto: MORH

Državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako Američko-jadranska povelja ima jedinstvenu ulogu u poticanju suradnje među zemljama jugoistočne Europe te pruža izvrstan okvir za doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

U tom kontekstu, osvrnuo se na uspješnu zajedničku suradnju država A-5 u “Resolute Support” misiji u Afganistanu te na održavanje međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 19”, s ciljem uvježbavanja i jačanja interoperabilnosti oružanih snaga država A-5. Također, istaknuo je načelnu podršku zajedničkom sudjelovanju država A-5 u NATO misiji u Iraku.

Podsjetio je i kako je glavni cilj Američko-jadranske povelje, od njenog osnutka 2003. godine, integracija država aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO savez kroz suradnju i međusobne projekte te izrazio nadu što skorijem završetku NATO pristupnog protokola Sjeverne Makedonije kao i podršku zahtjevu Kosova za članstvom u Povelji.

Državni tajnik Jakop na sastanku ministar obrane A-5 | Foto: MORH

Također, naglasio je kako RH nastavlja pružati podršku euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi, pružajući stručnu pomoć u procesu transformacije obrambenog i sigurnosnog sektora država jugoistočne Europe. Nadalje, istaknuo je kako će RH tijekom predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, zagovarati politiku proširenja te naglasio podršku Republici Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u daljnjem procesu pristupnih pregovora EU.

Ministrica obrane Republike Albanije Olta Xhaęka, kao predsjedavajuća, zahvalila se svim državama A-5 na podršci i pomoći u jeku katastrofalnih potresa koji su pogodili Republiku Albaniju. U svome obraćanju naglasila je politiku “otvorenih vrata” kao jedno od glavnih načela Američko-jadranske povelje te pružila podršku euroatlantskoj integraciji država Zapadnog Balkana. Također, izrazila je zadovoljstvo načelnoj podršci država A-5 za zajedničko sudjelovanje u NATO misiji u Iraku te zaključno, zaželila Bosni i Hercegovini sve najbolje tokom njihovog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom 2020. godine.

Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, naglasila je važnost Američko-jadranske povelje kao pružatelja sigurnosti na regionalnoj i globalnoj razini. Također, istaknula je zajednički doprinos država A-5 u NATO misijama i operacijama kao vidljivog rezultata zajedničkih napora i međusobne suradnje država A-5 te izrazila podršku državama promatračima u punopravnom članstvu u Američko-jadranskoj povelji.

Državni tajnik Jakop na sastanku ministar obrane A-5 | Foto: MORH

Potpisana je i Zajednička izjava ministara obrane Američko–jadranske povelje, u kojoj su ministri potvrdili predanost nastavku potpune integracije država jugoistočne Europe u euroatlantske strukture. Potvrdili su i posvećenost daljnjem jačanju i produbljivanju regionalne obrambene suradnje kako bi podržali održavanje regionalnog mira i stabilnosti. Pružena je načelna podrška zajedničkom sudjelovanju u NATO misiji u Iraku te daljnje promoviranje politike “otvorenih vrata” kao jednog od glavnih načela Američko-jadranske povelje.