Državni tajnik Jakop na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje | Foto: MORH/ J. Kopi

Državni tajnik Jakop na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje

Posljednji ovogodišnji sastanak na najvišoj političkoj razini bio je posvećen raspravi o naučenim lekcijama u suočavanju s COVID-19 pandemijom

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5), koji je održan u ponedjeljak, 30. studenog 2020. putem videokonferencije.

Sastanku su prisustvovali visoki predstavnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative – zamjenik ministrice obrane Albanije Petro Koci, ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Shekerinska Jankovska, vršitelj dužnosti podtajnika za obrambenu politiku Sjedinjenih Američkih Država Anthony Tata, kao i predstavnici država promatrača – ministar Kosovskih snaga sigurnosti Anton Quni i državni tajnik Ministarstva obrane Slovenije Uroš Lampert.

Posljednji ovogodišnji sastanak na najvišoj političkoj razini u godini predsjedanja Bosne i Hercegovine A-5 bio je posvećen raspravi o naučenim lekcijama u suočavanju s COVID-19 pandemijom, o rizicima, izazovima i mogućnostima zajedničke A-5 suradnje u razdoblju nakon COVID-a 19 te o A-5 politici otvorenih vrata.

Državni tajnik Jakop pozdravio je sudjelovanje visokih predstavnika država promatrača – Slovenije i Kosova te naglasio važnost daljnje progresije politike otvorenih vrata A-5 koja je ključna u pružanju potpore ubrzanju euroatlantskih procesa u jugoistočnoj Europi.

“Važnu ulogu u tom smislu imao je i Zagrebački sastanak na vrhu čelnika Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji je još jednom potvrdio nedvojbenu europsku perspektivu država jugoistočne Europe”, naglasio je Jakop.

Svi sudionici sastanka naglasili su važnost brzog i profesionalnog angažmana oružanih snaga koje su pružile važnu potporu civilnim strukturama u suočavanju s posljedicama pandemije. U tom smislu, državni tajnik Jakop pozdravio je nastavak dijaloga o naučenim lekcijama u borbi protiv pandemije s ciljem podizanja spremnosti odgovora na buduće slične krizne situacije te istaknuo važnost nastavka ulaganja u sposobnosti oružanih snaga koje su se pokazale ključnima u odgovoru na krizu.

Druga radna sjednica, na kojoj su sudjelovali samo visoki predstavnici država članica A-5, bila je posvećena razmjeni mišljenja o važnosti NATO partnerstva i euroatlantske integracije u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima te o kriznom upravljanju tijekom pandemije.

Državni tajnik Jakop pozdravio je napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka punopravnom članstvu u EU te posebice otvaranje pregovora o pristupanju u ožujku 2020., čemu je važan impuls dalo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Također, državni tajnik Jakop je pozdravio pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu.

“Sa Sjevernom Makedonijom, NATO obitelj je jača, bez obzira na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, što je posebice važno na širem području jugoistočne Europe”, naglasio je Jakop. Također, Jakop je pozdravio pozitivne pomake u procesu normalizacije odnosa na relaciji Kosovo – Srbija kao i u procesu približavanja BiH NATO savezu.

U završnom dijelu izlaganja, Jakop je izvijestio sudionike sastanaka o tijeku priprema za 2021. – godinu hrvatskog predsjedanja A-5 te istaknuo kako će naglasak hrvatskog predsjedništva biti na daljnjem razvoju i unaprjeđenju interoperabilnosti, spremnosti snaga te jačanju otpornosti sigurnosnog i obrambenog sektora na sigurnosne izazove koji prate padnemiju.

Na kraju sastanka, ministri obrane usvojili su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Državni tajnik Jakop na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje | Foto: MORH/ J. Kopi