Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU | Foto: MORH / F. Klen

Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU

Središnja tema videokonferencije bile su strateške implikacije COVID-19 pandemije na područje sigurnosti i obrane, uključujući postojeće obrambene inicijative te provedbu misija i operacija EU

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u utorak, 12. svibnja 2020. na videokonferenciji ministara obrane država članica EU. Sastankom je predsjedao visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, a uz ministre obrane država članica EU, na videokonferenciji sudjelovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, podtajnik Ujedinjenih naroda za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, povjerenik Europske komisije za krizno upravljanje Janez Lenarčič i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Središnja tema videokonferencije bile su strateške implikacije COVID-19 pandemije na područje sigurnosti i obrane, uključujući postojeće obrambene inicijative te provedbu misija i operacija Europske unije. Ministri su također razmijenili mišljenja o aktivnostima koje je Europska unija poduzela kao odgovor na pandemiju, kao i nacionalna iskustva o ulozi oružanih snaga u pružanju potpore civilnim institucijama.

Tom su prilikom pozdravili uspostavu privremene radne skupine u okviru Vojnog osoblja Europske unije koja državama članicama omogućava razmjenu informacija i najboljih praksi u vezi doprinosa oružanih snaga u suočavanju s pandemijom.

Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU | Foto: D. Visnjic/PIXSELL//EU2020

Govoreći na ovu temu državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako su solidarnost i koordinacija država članica jedan od ključnih kriterija uspješnog suočavanja s pandemijom i njezinim posljedicama te da je Hrvatska vojska spremna dijeliti svoja znanja i iskustva. Riječ je o globalnom izazovu koji je pogodio sve aspekte društva, uključujući područje obrane, te kao takav zahtijeva sveobuhvatan pristup i suradnju s partnerskim organizacijama NATO-a i UN-a.

Državni tajnik Jakop rekao je kako sigurnosni rizici nisu nestali s pojavom pandemije, odnosno da uslijed njezine pojave možemo očekivati dugoročne strateške implikacije na obrambeni sektor. U tom kontekstu te imajući u vidu doprinos oružanih snaga u pružanju potpore civilnim institucijama u borbi s ovim, ali i potencijalnim novim izazovima, potrebno je nastaviti provoditi EU obrambene inicijative poput Stalne strukturirane suradnje (PESCO), Europskog obrambenog fonda (EDF), Strateškog kompasa i vojne pokretljivosti. Ove inicijative predstavljaju dobru platformu za unaprjeđenje suradnje, razvoj operativnih sposobnosti za brzi i učinkoviti odgovor na krize, te ujedno doprinose oporavku gospodarstva kroz jačanje srednjeg i malog poduzetništva.

Također, Jakop je ukazao i na važnost zadržavanja fokusa Europske unije na jugoistočnoj Europi, gdje se pandemija javlja kao još jedan katalizator nestabilnosti. Kao dio nastojanja Ministarstva obrane da doprinese provedbi ciljeva Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, državni tajnik je izvijestio kako je pokrenuta nacionalna procedura za uključivanje Republike Hrvatske u pomorsku operaciju „EUNAVFOR MED IRINI“ na Sredozemlju.

Državni tajnik Jakop na videokonferenciji ministara obrane država članica EU

Flickr fotogalerija