Državni tajnik Jakop s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a | Foto: MORH/ J. Kopi

Državni tajnik Jakop s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a

Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop susreo se s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove Davidom van Weelom

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop u petak 8. travnja 2022. godine susreo se u Ministarstvu obrane s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove, Davidom van Weelom koji boravi u Zagrebu radi predstavljanja programa “Znanost za mir i sigurnost” u sklopu kampanje “We Are NATO” u Republici Hrvatskoj.

Uz državnog tajnika Jakopa, sastanku su nazočili i ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster kao i predstavnici Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane te predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na sastanku se razgovaralo o Ubrzivaču obrambenih inovacija za Sjevernoatlantski savez (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), klimatskim promjenama, inovacijama, rastućim remetilačkim tehnologijama ali i o otpornosti.

Državni tajnik Jakop zahvalio je pomoćniku glavnog tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove, na osobnim naporima u promicanju i podizanju svijesti o NATO-u i njegovoj važnosti za sigurnost euroatlantskog područja, posebice među mlađom populacijom.

“Živimo u kompleksnim vremenima. Trenutna sigurnosna situacija natjerala nas je da preispitamo svoj pristup jačanja NATO-ovog postava odvraćanja i obrane. To neizbježno uključuje korištenje inovacija i novih tehnologija u pronalaženju adekvatnog odgovora na nove prijetnje i izazove”, rekao je državni tajnik Jakop.

David van Weel ovom je prigodom predstavio mogućnosti koje program “Znanost za mir i sigurnost” (Science for Peace and Security – SPS) pruža Republici Hrvatskoj.

Državni tajnik Zdeavko Jakop sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a Davidom van Weel-omDržavni tajnik Zdeavko Jakop sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a Davidom van Weel-omDržavni tajnik Zdeavko Jakop sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a Davidom van Weel-omDržavni tajnik Zdeavko Jakop sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a Davidom van Weel-om