Foto: HRZ

Dva Canadaira gase požar kod Metkovića

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage PP NOS OS RH sudjelovale su u gašenju 57 požara

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju, 9. rujna 2018. godine u popodnevnim satima u akciju gašenja požara na području naselja Bijeli Vir (brdo Veliki Hum) u općini Zažablje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 8. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 57 požara (19 u Splitsko-dalmatinskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 17 u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 52 protupožarna izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 324 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  7511 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.