Foto: HRZ i PZO

Dva Canadaira upućena na novo požarište kod Knina

Dva Canadaira CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u subotu, 26. kolovoza 2017., upućena su na novo požarište kod Knina (Strmica-Surdup).

Također, zračne snage i danas su angažirane na jučerašnjim požarištima na planinama Biokovo i Velebit te na krajnjem jugu Hrvatske. Na Biokovu požar gasi  Airtractor AT-802, dok je na Jablanac dodatno upućen još jedan Canadair.

Na Velebitu  je angažirana i letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i vatrogasne opremu dok na požarištu Karasovići uz granicu Hrvatske sa Crnom Gorom požar gasi helikopter Mi-8 MTV.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 278 požara (94 u Šibensko-kninskoj, 88 Splitsko-dalmatinskoj, 74 u Zadarskoj, 14 u Dubrovačko-neretvanskoj, sedam u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2430 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 70 600 tona vode te je prevezen 391 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 151 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.